2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Пантеон на възрожденците

Price comment  Цена:
1
адрес:
Русе, пл. Възрожденски
имейл:
телефон:
+35982820998

Пантеонът е разположен в старото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците. Пантеонът на възрожденците е издигнат в памет на българите, дали живота си за свободата на България. Той представлява паметник-костница, съхраняваща костите на 453-ма революционери и опълченци, участвали в Руско-турката война (1877-1878 г.), четници и културно-просветни дейци. Паметникът е открит на 28 февруари 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство. През 2000 г. към пантеона е построен параклис и музейна документална експозиция.

Тук са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Тома Кърджиев , Атанас Узунов, Олимпи Панов, както и на първите русенски учители - Даскал Драгни, Даскал Тони, Нил Изворов, Цани Гинчев, Драган Цанков. Завинаги в историята са останали и имената на участниците в Червеноводската чета, взела участие в Сръбско-турската война от 1876 г.

Отдадена е почит и към баба Тонка и семейство Обретенови – борци за национално освобождение от османско владичество, живели в град Русе през XIX век.

Паметникът е сред 100-те национални туристически обекта. Почива петък и събота, а за групи над 5 човека таксата за входа е 1 лв. Беседата е 4 лв за цялата група.

Работно време: 09:00 до 17:30

Русе - Забележителност Пантеон на възрожденците - Снимка 1 Русе - Забележителност Пантеон на възрожденците - Снимка 2 Русе - Забележителност Пантеон на възрожденците - Снимка 3