3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Русе - Музей на транспорта и съо...

Price comment  Цена:
2
адрес:
Русе, 5, ул. Братя Обретенови
имейл:
телефон:
+35982834707

Музеят на транспорта и съобщенията в Русе се намира под Младежкия парк. Музеят е единствен по рода си в България и е разположен в сградата на първата ЖП гара. Националният музей на транспорта е създаден по повод 100-годишнината на железопътния транспорт в България през 1996г.

Гара Русе, където се помещава музеят, е построена в периода 1864 - 1866 г. и е била действаща до 1954 г., а днес сградата е обявена за исторически паметник. Трите отдела на музея разказват за развитието на железопътния транспорт, речното корабоплаване и съобщенията.

В експозицията, която се намира в сградата на музея, можете да разгледате съобщителна техника, богат снимков материал, документи, лични вещи на транспортните работници, както и знамена и позиви, които ще ви разкажат историята на транспорта у нас. На коловозите пред гарата са изложени множество локомотиви и вагони, сред които първият локомотив и вагонът-салон на султан Абдул Азис от 1866 г., вагон на цар Борис III и вагон на маршал Толбухин. Друг интересен експонат е изработеният в Нюкасъл през 1866 г. локомотив 148. Той е един от първите локомотиви, доставени у нас, и е превозвал пътници и поща по първата ж.п. линия Русе - Варна до 1901 г.

Към музея има и библиотека. Събота и неделя музея на транспорта работи само по заявка. Таксата за вътрешната експозиция е 4 лв, а за външната – 6 лв, ако искате да се качите на файтоните.

Работно време: 09:00 до 17:00

Русе - Забележителност Русе - Музей на транспорта и съобщенията - Снимка 1 Русе - Забележителност Русе - Музей на транспорта и съобщенията - Снимка 2 Русе - Забележителност Русе - Музей на транспорта и съобщенията - Снимка 3 Русе - Забележителност Русе - Музей на транспорта и съобщенията - Снимка 4