3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Русин Камък

Price comment  Цена:
адрес:
Русокастро
имейл:
телефон:

Пещерата Русин камък се намира край село Русокастро, Община Камено, Област Бургас. Според археолозите има доказателства, че това място е било светилище още по времето на траките. Има предположения, че под пещерата има каменни стълби. Ако ги открият, ще успеят да докажат, че тук се е намирало едно от най-ранните светилища в Европа, посещавано от траките още през V в.пр.Хр. Предполага се, че целият хълм е едно огромно тракийско светилище със сходни корени с Перперикон.

Според преданията змей живял в пещерата Русин камък край село Русокастро. Легендата разказва, че по време на празника на Св. Георги Победоносец, когато цялото село излязло на мегдана, Змей Горянин се спуснал и грабнал мома Руса от хорото.

Змейската опашка стърчала под дрехите на непознатия, което предизвикало присмеха на девойка на име Руса. „Чичо, прибери си опашката” – му се присмяла тя. Разлютил се змеят и завихрил вихрушка, която вдигнала много прах и никой нищо не виждал. Когато вихърът стихнал, хората видели, че момата Руса я няма. Досетили се, че я е отвлякъл змеят. Затворил я той в пещерата, да му стане невеста. Горко плакала момата, а сълзите й се стичали по стените на пещерата. Така се образувало аязмо, което и до днес местните считат за свещено и лековито. През цялата година тук идват хора да се помолят и да запалят свещ за здраве и плодородие.

Когато дошло време да ражда, змеят повикал майката на Руса да й помогне да роди и да отгледа детето. За тази помощ змеят се отблагодарил на майката с една престилка въглени. Когато се прибирала в селото, жената изхвърлила въглените, но един останал залепен на престилката й. Вкъщи тя установила, че въгленът се превърнал в златна жълтица. Оттогава селяните наричат пещерата Русин камък на името на похитената от змея мома.

Самата пещера не е голяма. Нейната дължина е 17 м, а височината е 4 м. Достъпна е за туристи целогодишно. Непосредствено до пещерата Русин камък се намира крепостта Калето, като се плаща еднократна такса за посещение на двата обекта. Има трасирана пътека, която се спуска от църквата на хълма до самата дупка, но може да се стигне до нея и от пътя, стига да не ви плаши катеренето.

  • Пещери
Русокастро - Забележителност Пещера Русин Камък - Снимка 1 Русокастро - Забележителност Пещера Русин Камък - Снимка 2 Русокастро - Забележителност Пещера Русин Камък - Снимка 3