3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Христовски водопад на река Мийко...

Price comment  Цена:
адрес:
Руховци
имейл:
otic@elena.bg
телефон:
+35961517430

Христовският водопад на река Мийковска в Еленския балкан е една от местните забележителности. Той е обявен за защитен природен обект през 1974 г. Заедно с водопада се защитава и прилежащата му околна територия с площ 3 ха. Надморската височина, на която се намира е водопадът е 400 м. Природната забележителност е разположена южно от махала Христовци, до село Руховци.

До природната забележителност „Водопада” на река Мийковска (Христовски водопад) може да се стигне по маркирана екопътека, с обособени кътове за отдих – пейки и барбекю, за около 2.30 часа.

Заставайки край водопада, невъзможно е човек да остане безразличен към красивата гледка. Падащата от височина 9 м вода се разбива в скалистото легло на реката и образува блестящи фойерверки от ситни водни капчици. Западната стена на коритото представлява отвесни скали, където с помощта на опитни инструктори можете да се спуснете чрез алпийски рапел до реката. Други възможности са: пускане по въжен тролей над реката и преминаване през специално изграден маршрут около водопада чрез използване на алпийска техника.

От ляво на реката (по течението) се спуска стръмен скалист склон, по който се е настанил келяв габър. От дясно на реката се простира обширна поляна. Върху едно от дърветата е поставена табела „Защитен природен обект".

По-лесния начин за достъп е да стигнете с кола до отбивка от главния път малко над село Руховци ( в центъра на самото село има указателна табела за водопада ). При отбивката паркирате колите и продължавате пеша по черен път. До водопада ще стигнете за не повече от 10 минути.

Местността е идеално място за бягство от реалността и шумотевицата на града. Около водопада се ширят просторни поляни, които са подходящи за лагеруване или пък за пикник с приятели.

  • Водопади
Руховци - Забележителност Христовски водопад на река Мийковска - Снимка 1 Руховци - Забележителност Христовски водопад на река Мийковска - Снимка 2 Руховци - Забележителност Христовски водопад на река Мийковска - Снимка 3 Руховци - Забележителност Христовски водопад на река Мийковска - Снимка 4 Руховци - Забележителност Христовски водопад на река Мийковска - Снимка 5