3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Самоковски девически манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Самоков, 77, ул. Цар Борис ...
имейл:
телефон:
+35972226807

Историята на Самоковския манастир "Покров Богородичен" започва преди около 240 години. Основан е през 1772 г. от баба Фота от Самоков, която дарила на Рилския манастир собствената си къща и в нея основала девически метох. Метохът се разраснал, като към основната сграда били добавени нови сгради, дарени от местните хора. През ХІХ в. в метоха се развивала широка просветна дейност.

Църквата била построена през 1837 - 1839 г., постепенно били изградени магерница и други сгради и метохът се превърнал в манастирски комплекс. Някои от иконите в храма са дело на Димитър Зограф, а в притвора може да се види стенопис с Покровителна Богородица, за който се смята, че е сътворен от Захари Зограф.

Олтарът на съборната църква е с три абсиди, а архитектурата на църквата има много от типичните черти на строителните школи от Трявна и Дряново. Предполага се, че храмът е построен от тревненския майстор Димитър Сергьов.

В храма могат да бъдат видени икони на Св. Богородица с Младенеца, Иисус Христос, св. св. Кирил и Методий и други. Съществува мнението, че иконите в иконостаса на църквата са дело на Христо Димитров – баща на Захари и Димитър Зограф, считан за основоположник на Самоковската художествена школа.

Самоковският манастир е действащ девически манастир. Храмовият му празник е на 1 октомври. Повече за историята на манастира посетителите могат да научат от информационните материали, които се продават в съборния храм. Някоя от монахините също би могла да разкаже повече, като е препоръчително предварителна заявка. Беседата не се заплаща. Манастирът не предлага настаняване.

  • Манастири

Работно време: 07:30 до 18:00

Самоков - Забележителност Самоковски девически манастир - Снимка 1 Самоков - Забележителност Самоковски девически манастир - Снимка 2 Самоков - Забележителност Самоковски девически манастир - Снимка 3 Самоков - Забележителност Самоковски девически манастир - Снимка 4