3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Ски писта Заврачица

Price comment  Цена:
адрес:
Самоков
имейл:
телефон:
0035972222205

През територията на България преминават 3 европейски туристически маршрута. Хижа „Заврачица” е част от маршрута Е-8, който тръгва от Северно море, през Дунав – Карпати - Рила – Родопи – Босфор. Преминава през връх Мусала – най-високия връх на Балканския полуостров – 2925 м., като преминава през два големи туристически центрове – Боровец и Пампорово до село Мезек. Маршрутът през Източни Родопи преминава през исторически места, голямата му част е обезпечена с хижи и маркировка, като достига до турската граница.

Хижата се намира в едноименната местност, на левия бряг на Права Марица. Разположена е на 2178 метра надморска височина и разполага със ски-писта, съоръжена с влек. Това я прави предпочитано място за практикуване на зимни спортове както за любителите на ските в местността, така и в цяла България. Пистата работи няколко месеца през зимата и е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали. Влекът е задължително удобство, което прави зимната ви ваканция в Заврачица едно наистина приятно преживяване. Съчетано с красотата и забележителностите в Рила, имате гаранция, че спомените ви ще са скъпи.

Обичайните изходни точки за достигане до местността Заврачица са две.

1. С лифта Ситняково до горна лифтова станция - 0,20 ч и още 4,00 ч през хижа Чакър войвода и хижа Марица.

2. По каскадния път/трошено-каменна настилка до хижа Марица/ - 5,15 ч /22 км/. Участъкът от пътя след хижа Марица е само за автомобили с висока проходимост. Описание на транспортните връзки на най-стария зимен курорт у нас – Боровец, с други селища са дадени към хижа Мусала.

Хижа „Заврачица” се стопанисва от туристическо дружество „Рилски турист”.

Съвсем близо до местността Заврачица се намира град Самоков. Ако искате да съчетаете приятното изживяване на спокойната и приветлива писта с любопитното, можете да отделите част от свободното си време за обиколка на забележителностите в града. Посетете Историческия музей там, той е част от 100-те национални туристически обекта, както и църквата "Успение на Св. Богородица", девическия манастир „Покров пресвятия Богородици“, църквата „Св. Никола”, Голямата чешма, възрожденските къщи – Бельовата и Зографската, и т.н.

  • Ски писта
Самоков - Забележителност Ски писта Заврачица - Снимка 1 Самоков - Забележителност Ски писта Заврачица - Снимка 2