3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Шишманово кале

Price comment  Цена:
адрес:
Самоков
имейл:
obsh_sam@mail.bg
телефон:
0035980011288

Легенда за героичната смърт на цар Иван Шишман е белязала завинаги местността около Шишманово кале. Според преданието в последната си битка срещу турците тук през 1388 г., главата на владетеля била отрязана, претърколила се 7 пъти и се появили 7 извора, наречени Цареви кладенци. Самият цар, изключително силен и здрав, без глава на раменете си продължил да сече с меча си турците. Разбира се, това е само легенда! Историческите свидетелстват оспорват невероятния разказ. Цар Иван Шишман не е загубил живота си тук, а неговият брат Иван Асен V Шишман. Името на българския владетел е овековечено още в имената на повечето извори, местности, проходи, върхове, едно селце и един манастир.

Вече споменахме за силния афинитет на местното население към Иван Шишман. Той вероятно не е случаен. Всяка година на Гергъовден ромите от околността отиват на хълма, взимат вода, използват я за пиене и измиване на болни хора. Те вярват, че тя има чудодейна сила.

Любопитен факт за Шишманово кале е, че е първият археологически обект, попаднал в полезрението на българските публицисти. През 19 в. за него пишат възрожденският просветител Константин Фотинов, енциклопедистът Иван Богоров и историкът, фолклорист и преводач Ефрем Каранов.

Шишманово кале, подобно на други исторически обекти у нас, не е добре проучено. Системни разкопки е имало през 2004 година, но за 3 години проучвания, е разкопана само 10 % от територията на обекта. От откритото тогава знаем, че градът се е стоял от подградие, същински град с крепостна стена и цитадела. На срещуположни два хълма са открити две раннохристиянски базилики, датирати към V-VI в. Едната е част от манастирски комплекс, долепен до крепостната стена, а другата се намира извън крепостната стена. По всяка вероятност именно в тази църква е живял епископът - „Малкият Самоков”, както наричат още Шишманово кале, е бил епископски център.

Освен силен религиозен живот в местността, може да се говори и за добре развити битови условия. Намерени са стопански помещения и работилници, керамична и грънчарска и остатъци от тяхната продукция. Разкрити да също така работилница за железодобив, много монети, тежести за везни, стрели и части от оръжия. Частично запазени останки от кулата в Шишманово кале дават възможност да видим какво е представлявало жилището на кастрофилакса.

Самоков - Забележителност Шишманово кале - Снимка 1 Самоков - Забележителност Шишманово кале - Снимка 2 Самоков - Забележителност Шишманово кале - Снимка 3