3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Шишмановски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Самоков
имейл:
телефон:

Местно поверие гласи, че ако преди изгрев слънце се запали свещичка в църквата на манастира „Успение Богородично”, измоли се желание и се отпие от изворната вода, течаща от аязмото, желанието ще се сбъдне. Не знаем дали това е наистина така, но силно вярващите са убедени в истинността на ритуала. Свещеният извор – аязмото, се намира срещу входа на църквата, на поляна около която на разположение на туристите са направени красиво постройки за пикник с дълги дървени маси.

В наши дни Шишмановският манастир „Успение Богородично” е постоянно действащ и се намира в Ихтиманска Средна гора, на 13 км от град Самоков и в близост до язовир Искър. От възвишенията над манастира се открива ясна гледка към язовира.

Манастирът представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, а името му е свързано с с някогашното село Шишманово, което в миналото е носило името Чамурлия. Светата обител е популярна и като Чамурлийски манастир.

Днешният манастир е изграден през 1927 г. от местни селяни. От исторически сведения знаем, че на мястото му преди години е имало друг манастир, основан по времето на Втората българска държава. Той обаче е опожарен от турците при изтеглянето им от българските земи.

Спомената вече църква е еднокорабна и едноапсидна. До входа й можете да видите издигнати паметник в чест на загинал в землището на Чамурлия през 1877 г. по време на Освободителната Руско-турска война капитан от 123-ти Козловски полк, както и на български войници от Шишманово, дали живота си в Балканските войни. Откъм южната страна на църквата се намира камбанарията, а съвсем наблизо и магерницата.

Чешма, изградена през 1985 година, увековечава руските войници, паднали в боя за освобождението на Самоков и Шишманово. Борците за свобода загиват в местността Рошава могила на 26 декември 1877 г.

Храмовият празник на Шишмановския манастир „Св. Успение Богородично” се чества всяка последна неделя от месец август. Според свидетели, ежегодният Шишмановски събор е събитие, което си заслужава да преживеете. Всички гости на празника оставят цветя и дарове в храма, палят свещичка за здраве и благополучие и измиват очите си с водата от свещения извор отново за здраве. Легендата говори, че сляпо момиче, след като си измило очите с тази вода, прогледнало. След това тържеството започва с пълна сила. Има оркестър, певица, вият се хора и всички се забавляват от сърце. Стомахът също не остава празен, всяка година настоятелството на манастира прави курбан.

  • Манастири
Самоков - Забележителност Шишмановски манастир - Снимка 1 Самоков - Забележителност Шишмановски манастир - Снимка 2 Самоков - Забележителност Шишмановски манастир - Снимка 3 Самоков - Забележителност Шишмановски манастир - Снимка 4