3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Към Башлийца

Price comment  Цена:
адрес:
Сандански, 1, ул. "Околовръ...
имейл:
телефон:
00359882966465

Екопътеката „Към Башлийца” води началото си от хижа „Яне Сандански” и, следвайки долината на река Башлийца, достига до заслон „Спано поле”, където се намира и крайната й точка. Маршрутът има средно ниво на трудност, изминава се за около два часа и половина. Трасето е отлично маркирано и разпознаваемо, така че преходът е подходящ за всякакъв тип туристи. По протежение на цялата екопътека са поставени информационни табели, описващи геоложките особености, растителния и животински свят, характерни за Пиринския край.

Началната точка на маршрута, хижа „Яне Сандански” е разположена в местността Попина лъка. Тя представлява масивна триетажна сграда с капацитет от 70 места. Санитарните възли и баните са етажни, хижата е електрифицирана, водоснабдена и има централно отоплениие.”Яне Сандански” разполага с туристическа кухня и столова, разположена е на 18 километра от град Сандански.

По-малко от десет минути след като тръгнем от хижата достигаме до високия 15 метра Попиновлъшки водопад. Природната забележителност е разположена на река Башлийца, на стотина метра над мястото, на което тя се слива със Сърчалийца, поставяйки началото на Санданска Бистрица. Водопадът се намира на 1230 метра надморска височина и е пълноводен през цялата година. Макар и не особено висок, Попиновлъшкият водопад е изключително красив и въплъщава първичната сила на суровата природа.

Екопътеката продължава да се вие нагоре, следвайки живописното, изпълнено с каскади и малки водопадчета корито на планинската река. По трасето на „Към Башлийца” имаме възможност да се насладим и на изобилие от други забележителности – причудливи скални образувания, панорамни гледки към каменистите пирински върхове, местности, покрити с красива растителност. Маршрутът е изключително подходящ, ако искате да се докоснете до първичното очарование на Пирин, без да ви се налага да се изправяте пред най-сериозните изпитания, на които той е способен да ви подложи в най-високата си част.

Денивелацията между изходната точка на екопътеката (1230 м надморска височина при хижа „Яне Сандански”) и финалната цел (2055 м при заслон „Спано поле”) е доста сериозна, но трасето не предлага много трудни за изкачване участъци. А и определено си заслужава.

Заслон „Спано поле” се намира в южните части на едноименния циркус, в подножието на югозападните склонове на връх Башлийски чукар. Той представлява съвкупност от 10 двуместни бунгала, разполага с външни тоалетни, електричество и питейна вода. Оттук се разкриват невероятни панорами към върховете и долините на Северен Пирин.

  • Екопътека
Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 1 Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 2 Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 3 Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 4 Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 5 Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 6 Сандански - Забележителност Екопътека Към Башлийца - Снимка 7