3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Градски парк Сандански –...

Price comment  Цена:
адрес:
Сандански
имейл:
tic.sandanski@gmail.com
телефон:
00359884898976

Този туристически маршрут, съчетаващ пешеходен и автомобилен туризъм, започва от Градския парк в Сандански, който е създаден през 1981 година и носи името на Свети Врач, което е и старото наименование на града. Паркът има площ от 344 декара, което е впечатляващо, особено за град с не особено голямо население, какъвто е Сандански.

Тук виреят повече от двеста растителни вида, характерни за средиземноморския ареал. Сред най-интересните са двата вековни чинара – този с височина двадесет и шест метра и възраст около пет века, който се намира в лятната къпалня и малко по-ниският (двадесет и три метра), но по-стар (петстотин и петдесет години), растящ в самия център на града. „Свети Врач“ дава много разнообразни възможности за отдих и развлечения – тук се намират градският стадион, летният театър, изкуствено езеро, в което можете да карате водни колела и лодки, както и открит басейн.

От парка маршрутът ни отвежда с автомобил или специализиран транспорт до намиращия се на тридесет километра в югоизточна посока Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“, най-големият в Пиринския край. Първите сигурни данни за него са отпреди половин хилядолетие, но редица косвени сведения насочват към предположения, че обителта е създадена през XIII век. В момента манастирът е един от най-големите в България и е посещаван от десетки хиляди туристи всяка година, а на храмовия празник (8 септември)тук се стичат гости от цялата страна.

Последната дестинация по маршрута е курортната местност Попина лъка, разположена на осемнадесет километра на североизток от Роженския манастир. Тя се намира на около 1250 метра надморска височина, в красивите дипли на Северен Пирин. Тук е построена хижа „Яне Сандански“, както и много частни вили, голяма част от които се отдават под наем и можете да отседнете в тях.

Попина лъка е закътана сред живописни вековни иглолистни гори и е изходен, краен или междинен пункт по много туристически маршрути. Наблизо има отлични възможности за практикуване на лов, риболов и различни планински спортове. Тук се намира и известният Попинолъшки водопад, който е изключително живописен, макар и да е висок само единадесет метра. Той е обявен за природна забележителност. Можете да отседнете в хижата или някоя от частните вили, или пък отново да слезете в намиращия се на осемнадесет километра град Сандански.

  • Маршрути
  • Паркове
Сандански - Забележителност Маршрут Градски парк Сандански – Попина лъка - Снимка 1 Сандански - Забележителност Маршрут Градски парк Сандански – Попина лъка - Снимка 2 Сандански - Забележителност Маршрут Градски парк Сандански – Попина лъка - Снимка 3 Сандански - Забележителност Маршрут Градски парк Сандански – Попина лъка - Снимка 4