3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Маршрут Паметник на Спартак – Ху...

Price comment  Цена:
адрес:
Сандански
имейл:
tic.sandanski@gmail.com
телефон:
00359884898976

Изходната точка на този туристически маршрут, разкриващ пред посетителите част от най-големите забележителности на град Сандански, е паметникът на тракиеца от обитавалото тези земи племе меди Спартак, повел най-голямото робско въстание в историята на Римската империя. Той се намира на самия вход на града, на разклона от главния път от София през Кулата за Атина. Статуята е с височина седем метра и е изваяна от бял камък, така че изглежда особено живописно на фона на красивата околна природа.

Вторият обект за посещение е разположения в самия център на града (булевард „Георги Димитров“ 12) Археологически музей. Той е построен върху раннохристиянската базилика на епископ Йоан и е открит през 1970 година. Тук са изложени артефакти от всички епохи на богатото историческо минало на Сандански и региона, обхващащо повече от двадесет и седем века. Акцентът е поставен върху предметите, открити по време на разкопките на базиликата и раннохристиянския комплекс около нея, включващ некропол и различни сгради с помощно предназначение.

Специално внимание е обърнато и на гимназиума, термите и жилищните сгради, които са разкрити при проучването на античния град, намиращ се при сегашните минерални бани. Музеят разполага и с богати колекции от надгробни плочи, монети, антични съдове, надписи, предмети от бита на древните обитатели на тукашните земи, накити.

Третата спирка по маршрута ни е църквата „Свети Георги“, която е най-голямата в Сандански. Любопитното при нея е, че архитектурата й пресъздава храм-паметникът „Александър Невски“ в София в умален размер и има само някои детайли, които я отличават от нея. Строежът й продължава доста дълго – започва през 1938 година, а е завършен едва през 1952-а, когато и църквата е осветена.

Оттук се насочваме към Художествената галерия „Ликин“, която се намира на улица „Македония“ 53 и е последната спирка. Тя е основана през 1989 година и тук можете да видите богата колекция от произведения на местни автори, както и да си поръчате изработка на мозайки, витражи и православни икони. В галерията са представени артисти, работещи в сферите на графиката, малката пластика, живописта, иконописта, витража, керамиката и дърворезбата.

  • Маршрути
Сандански - Забележителност Маршрут Паметник на Спартак – Художествена галерия Сандански - Снимка 1 Сандански - Забележителност Маршрут Паметник на Спартак – Художествена галерия Сандански - Снимка 2 Сандански - Забележителност Маршрут Паметник на Спартак – Художествена галерия Сандански - Снимка 3