3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Сапаревски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Сапарева баня
имейл:
телефон:

Манастирът, наречен в чест на Св. Архангел Михаил, главният архангел, главен пазител на Рая и главен страж на Божия закон, се намира в близост до село Сапарево, община Сапарева баня. Православната света обител е разположена в долината на малък поток, в гънките на Рила планина.

Манастирът е изграден около средновековната църква „Св. Архангел Михаил”. Смята се, че тя е построена през втората половина на XV в. Свидетелство за това са запазените и до ден-днешен южна и част от източната стени. За това, че някога на това място е имало голям християнски манастир, разрушен от турците, свидетелствуват и разкритите мащабни основи при изкопните работи на новата сграда. Останалата част от църквата е изградена през Възраждането. Един надпис в люнета на източната стена отнася възстановяването на църквата към 1863 г.

Размерите на църквата и характерът на стенописната декорация дават основания да се смята, че в самото начало църквата е била храм на манастир, метох или скит. Тя е била основно ремонтирана няколко пъти – през 1895, 1977 и през 1997 г. При последния ремонт около църквата са изградени нови постройки, камбанария и масивна ограда, които заедно с църквата оформят манастирския комплекс на едноименния манастир. На освещаването на новата сграда на манастира на 8 ноември 1997 г. – на Архангеловден, присъства и тогавашния глава на Българската православна църква - патриарх Максим.

В наши дни манастирът „Св. Архангел Михаил” не е действащ. До него може да се стигне от площада в Сапарево. Пътят до светата обител е дълъг 1,5 километра. Той минава покрай речната улица и след около 800 метра след последните къщи в дола стигате до манастира.

Православната църква чества деня на светеца – Архангеловден, на 8 ноември.

Любопитните забележителности, които само чакат да бъдат открити от вас, в Сапарева баня и местността, са много. Тук извира най-горещата вода в цяла Европа. Става дума за гейзера-фонтан, чиито води са с температура няколко градуса по-висока от италианските Софиони и Джуржитела. Не изпускайте и възможността да посетите рилската обител на Бялото братство – така се казват последователите на окултното учение на Петър Дънов, наричан от самите тях Учителя. Съвсем наблизо е и невероятният резерват Скакавица, в който се намират редки растения, вековни гори, природни феномени и богато разнообразие от животни. Не на последно място, посетете извора Света вода, популярен сред местните с лечебните си свойства.

  • Манастири
Сапарева баня - Забележителност Сапаревски манастир - Снимка 1 Сапарева баня - Забележителност Сапаревски манастир - Снимка 2 Сапарева баня - Забележителност Сапаревски манастир - Снимка 3 Сапарева баня - Забележителност Сапаревски манастир - Снимка 4 Сапарева баня - Забележителност Сапаревски манастир - Снимка 5 Сапарева баня - Забележителност Сапаревски манастир - Снимка 6