3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
църква Св. Никола

Price comment  Цена:
адрес:
Сапарева баня
имейл:
телефон:

Българската средновековна църква „Св. Никола” се намира в старото селско гробище на село Сапарево, община Сапарева баня. Тя е обявена за паметник от национално значение, но въпреки това с всеки изминал ден атмосферните влияния я рушат. От малкото по обем запазени части от сградата и нейните стенописи може да се заключи, че едно време гробищната църква е принадлежала към прочутите църкви в Западна България.

Православната църква има два строителни периода. Първата постройка е представлявала малка еднокорабна и едноапсидна постройка. Тя най-вероятно е била построена през XIV-XV век. Предполага се, че е била разрушена през 1668 г. по времето на походите на - 19-ия султан на Османската империя -Мехмед IV. През 1676 година дошлият от Солун свещеник поп Пешо се заема с нелеката задача да възстанови храма. Така църквата „Св. Никола” не само е построена, но бива и разширена, като е запазена и старата абсида, а подът е вкопан около метър в земята. Тази църква също е еднокорабна, с открит притвор и цилиндричен свод. Тя изгаря през 1950 година, като от пожара са оцелели само източната стена с апсидата и протезисната ниша, оформена в цариградска арка. Останалите стени са частично запазени. Запазената част от църквата е поставена под покрив, който в момента е рухнал.

Едно време цялата вътрешност на църквата „Св. Никола” е била изписана. След пожара обаче стенописите са силно пострадали, а цветовете – променени. В апсидната ниша след пожара се запазени следните сцени: Богородица на трон с Христос - дете и архангелите, Евхаристия, Мелисмос, Пиета. Сега - поради рухването на защитния покрив, фреските са изложени на преки атмосферни влияния и постепенно се унищожават.

Въпреки тежкото състояние, в което се намира храмът, богомолци редовно го посещават и почитат руините й. Те поставят икони и свещи и честват по-големите празници в църковния календар.

Православната църква „Св. Никола” е посветена на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (270 - 343). Той бил източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците и търговците. Днес мощите му се пазят в град Бари, Италия.

  • Църкви
Сапарева баня - Забележителност църква Св. Никола - Снимка 1 Сапарева баня - Забележителност църква Св. Никола - Снимка 2 Сапарева баня - Забележителност църква Св. Никола - Снимка 3 Сапарева баня - Забележителност църква Св. Никола - Снимка 4 Сапарева баня - Забележителност църква Св. Никола - Снимка 5 Сапарева баня - Забележителност църква Св. Никола - Снимка 6