3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Калин

Price comment  Цена:
адрес:
Сапарева баня
имейл:
телефон:

Язовир Калин е най-високо разположеният язовир не само на територията на България, но и на целия Балкански полуостров. Изграден е на 2394 метра надморска височина в Рила планина, върху голо планинско плато, от което гледката е просто неописуема и определено трябва да се види на живо! Язовирът е свързан с Черното езеро, превърнато в последствие в язовир Карагьол. Двата язовира образуват скачени съдове, като са свързани чрез 75 метрова тръба. Построен е през 1943-1946 година.

До язовир Калин се стига по живописен планински маршрут от град Рила и село Пастра, като се преодолява около 1700 метра денивелация. Ако идвате от София, трябва да се движите посока Кулата. След като подминете град Дупница, вземете маркираната отбивка за Рилския манастир. В начало на село Пастра има малки обозначителни табели в кафяво за язовир Калин. С кола може да се придвижите единствено до ВЕЦ Пастра, след това пътят е само за пешеходци. Язовирът се намира на около един час разстояние до Седемте Рилски езера с магаре, и на близо 3 часа пеша. Интересен е фактът, че това е най-лесния маршрут за подход към емблематичните за Рила езера, тъй като пътят е само нанадолнище. Наблизо е и хижа Иван Вазов – отново на около час път пеш. От тук се стига и най-бързо до Отовишки връх (1:00 час). Това е несравнимо с петчасовия преход от Паничище към върха. Ако имате възможност, задължително го посетете, защото от него се виждат Седемте Рилски езера, подредени в една линия – гледка, която всеки трябва да види поне веднъж в живота си. На близо час пеш се намира и връх Калин. При ясно време и той предлага спиращи дъха панорамни гледки. Районът на язовир Калин е популярен сред любителите на парапланеризма. Поставен е рекорд за най-дълъг полет именно тук - от язовира до столицата София – 50 километра.

  • Язовири
Сапарева баня - Забележителност Язовир Калин - Снимка 1 Сапарева баня - Забележителност Язовир Калин - Снимка 2 Сапарева баня - Забележителност Язовир Калин - Снимка 3