3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Село Света П...

Price comment  Цена:
адрес:
Света Петка
имейл:
телефон:

Този живописен велосипеден маршрут започва от едно от най-красивите родопски села – разположеното в Чепинската котловина Света Петка (община Велинград, област Пазарджик). То се намира на четиринадесет километра от общинския център, състои се от няколко разпръснати махали, а населението му е изцяло мюсюлманско. Света Петка е разположено на красивите северозападни склонове на рида Алабак, а надморската му височина е 1200 метра.

Макар и сравнително голямо (с постоянно население повече от 1500 човека), то е тихо и спокойно, с впечатляваща архитектура и дружелюбни, работливи жители, занимаващи се предимно с дърводобив, скотовъдство и отглеждане на картофи. Голямо предимство за всички любители на туризма и в частност на колоезденето е, че тук има железопътна спирка по линията Септември – Добринище.

Нивото на трудност на маршрута е средно, макар че при добри метеорологични условия няма да затрудни и начинаещи велосипедисти. Маркировката е на често, син триъгълник, но едва ли ще отделите време да я гледате, имайки предвид, че трасето минава през невероятно красиви местности и предлага панорамни гледки към околните върхове, гори и долини.

От центъра на Света Петка се поема в източна посока, а когато стигнете последните къщи и подминете изоставена сграда на бивш цех, трябва да се отклоните от шосето и да продължите по хубав горски път, който се изкачва плавно и след около триста метра се разделя. На това място маршрутът продължава вдясно. Не след дълго се стига до нов кръстопът, при който трябва да завиете наляво, за да излезете на основното трасе, движещо се по главното било в източна посока.

Само няколко километра по-късно маршрутът ще ви изведе до седловина, представляваща обширна поляна, след която ще ви се наложи да натиснете здраво педалите, тъй като пътят се изкачва доста стръмно. Отново се излиза на основното било, по което се кара към половин километър, за да се стигне до нова седловина, където вляво се поема по тясна пътека, подсичаща малко възвишение. Ако не се чувствате достатъчно уверени във възможностите си, можете да минете и през билото, тъй като пътеката изисква опит и здрав вестибуларен апарат.

При подминаването на следващия хълм се достига до малка полянка, от която вляво се отклонява хубав път, който ще ви изведе в живописната долина на река Луковица. Оттук по асфалтовия път ще достигнете до Велинград – един от най-красивите градове и най-големите курортни центрове в магичните Родопи.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Света Петка - Забележителност Велосипеден маршрут Село Света Петка – Велинград - Снимка 1 Света Петка - Забележителност Велосипеден маршрут Село Света Петка – Велинград - Снимка 2 Света Петка - Забележителност Велосипеден маршрут Село Света Петка – Велинград - Снимка 3