3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Лазурен бряг

Price comment  Цена:
адрес:
Свети Влас
имейл:
tt_ness@abv.bg
телефон:
0035955429346

Екопътека „Лазурен бряг” е един от трите маршрута, обединени от Община Несебър в проекта “Величествен Балкан, лазурен бряг и хилядолетна история”, за да запознаят посетителите с впечатляващото разнообразие на природни, културни и исторически дадености, специфични за района. Околността на Несебър се характеризира със съчетание на планински релеф (най-югоизточните разклонения на Стара планина достигат до самото крайбрежие) и типично морски климатични особености.

Същевременно районът е обитаван от най-дълбока древност и носи редица следи, оставени от народите, живели тук. Поради тази причина администрацията на морската община е създала три отделни маршрута, всеки от които представя определен аспект на даденостите и наследството на Несебър, но така, че в съчетание с останалите се получава едно неразривно цяло.

Дължината на екопътека „Лазурен бряг” е приблизително 4,5 километра, а времето, необходимо за изминаването й е 2-3 часа, в зависимост от целите, които са си поставили туристите и физическата им подготовка. Трасето започва от град Свети Влас, преминава през местностите Муфлоните и Подковата, чешмата Канелски борун, изкуствена борова гора и излиза до помпена станция. Оттук маршрутът се връща в изходната си точка. По цялото протежение на прехода туристите могат да се наслаждават на невероятно красив изглед към цялостната панорама на Несебърския залив – виждат се самия град, селата Тънково и Равда, градовете Поморие, Ахелой и Каблешково, селата Александрово и Медово (община Поморие), планината Странджа и защитената местност „Калината”.

Защитената местност „Калината” е обявена, за да съхрани лонгозната гора, която расте в нея и се е превърнала в дом за невероятно разнообразна флора. Тук виреят вековни дървета (ясени, дъбове, брястове), множество храстовидни и тревни видове, различни декоративни растения и билки. В „Калината” растат блатното кокиче, емблематичен за България и борбата с детския паралич растителен вид, както и още четири растения, включени в „Червената книга” на застрашените видове в страната.

Екопътеката е изключително лесна за преодоляване. Трасето й не предлага стръмни или трудни участъци; тя отговаря напълно на целта си – да информира, вълнува и разтоварва туристите и да ги приобщава към природолюбителството. Изобилието на красиви гледки, разнообразния релеф и ниската трудност на прехода правят екопътеката подходяща буквално за всички – не е нужно да сте запалени планинари, а просто да искате да се позабавлявате на открито. Маршрутът е напълно достъпен за малки деца и възрастни туристи.

  • Екопътека
Свети Влас - Забележителност Екопътека Лазурен бряг - Снимка 1 Свети Влас - Забележителност Екопътека Лазурен бряг - Снимка 2 Свети Влас - Забележителност Екопътека Лазурен бряг - Снимка 3