3 stars 3 stars 3 stars

Град
Свиленград

Price comment  Цена:
адрес:
Свиленград
имейл:
tourism.haskovo@gmail.com
телефон:
+35938666444

Свиленград e разположен по двата бряга на река Марица в непосредствена близост до мястото, на което се събират българската, турската и гръцката граници. Намира се на 300 км югоизточно от София. На 14 км от града е граничният пропускателен пункт на границата с Турция, Капитан Андреево.

Още в древността в района възниква тракийско селище, което по-късно се развива като римска и византийска крепост Бурденис, охраняваща пътя към Константинопол. На настоящето си място Свиленград се оформя след падането на България под турско робство. Той е изграден около построения през 16 век мост „Мустафа паша”. Съоръжението се смята за едно от най-хубавите от своята епоха. Мостът е дълъг 300 м, широк е 6 м. В близките години ще бъде възстановена и старата турска баня в града, която се намира до каменния мост. В града впечатляват още църква "Света Троица" и училище "Христо Попмарков" . Църквата е построена през 1834 г. с доброволните пожертвования на хората от трите махали на града. Вероятно това е и причина тя да е наречена "Света Троица".Струва си да бъде видян и паметникът на героите от войните. Той е изработен от гранит и е поставен на площад "Свилена", за да почете паметта на над 100 загинали във войните герои от Свиленград и общината.

На 7 км от Свиленград е село Мезек, около което има много тракийски могили, сред които съкровищната могила от микенски тип, Малтепе. В нея е открита Мезекската кошеровидна гробница. Над селото се издигат останките на средновековната крепост Неутзикон, една от най-добре запазените в България.

Свиленград - Забележителност Свиленград - Снимка 1 Свиленград - Забележителност Свиленград - Снимка 2 Свиленград - Забележителност Свиленград - Снимка 3 Свиленград - Забележителност Свиленград - Снимка 4 Свиленград - Забележителност Свиленград - Снимка 5