4 stars 4 stars 4 stars 4 stars

Музей
Алеко Константинов Свищов

Price comment  Цена:
1
адрес:
Свищов, 6, ул. Клокотница
имейл:
novae@abv.bg
телефон:
+35963160467

Град Свищов е родното място на автора на актуалния и днес „Бай Ганьо” и „ До Чикаго и назад”. Роден е на първи януари 1863г. в семейство на известен търговец, който постоянно пътувал, бил образован, но много строг и надменен човек.Майка му била скромна и нежна жена, от нея наследил склонността да мечтае. Момчето получава солидно образование. По-късно работи като писар заедно с Иван Вазов и Найден Геров. През 1981г.отпечатват първите му стихотворения „Огледало” и „Защо”, пише пиеси и прави преводи от чужди езици. Завършва висшето си образование в Одеса и през 1886г.се връща в България. Започва работа в Софийския окръжен съд, но скоро е уволнен.

Постоянно пътува из България и чужбина и от натрупаните впечатления се раждат неповторимите му творби. Активно се включва в туристически походи. Забележителен творец, неподкупен и всеотдаен хуманист и защитник на природата, той получава прозвището Щастливеца.

Къщата-музей “Алеко Константинов” в Свищов е създадена през 1926 г. Още приживе големият български писател подарява родната си къща на Свищовската община, за да се използва за културните нужди на града. Тук е изложена интересна експозиция, пресъздаваща най-важните етапи от краткия, но богат обществен и творчески живот на Алеко Константинов.

На първият етаж е изложена богата археологическа колекция. На вторият етаж е разположена експозиция за неговия живот и творчество. Запазени са многобройни лични вещи и предмети, с които се разкрива детството и юношеството на поета. Възстановен е интериора на дома от втората половина на ХIХ век. Сред най-ценните експонати е изложено и сърцето на писателя, спряло да тупти твърде рано.

Дворът има пряк изглед към Дунава. Срещу 5 лева ще получите увлекателна беседа. Обектът участва в „Нощ на музеите”

Работно време: 08:30 до 17:00

Свищов - Забележителност Алеко Константинов Свищов - Снимка 1 Свищов - Забележителност Алеко Константинов Свищов - Снимка 2 Свищов - Забележителност Алеко Константинов Свищов - Снимка 3 Свищов - Забележителност Алеко Константинов Свищов - Снимка 4 Свищов - Забележителност Алеко Константинов Свищов - Снимка 5