2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Античен военен лагер Нове

Price comment  Цена:
адрес:
Свищов
имейл:
novae@abv.bg
телефон:
+35963160467

На 3 км източно от Свищов се намират останките от римския легионен лагер Нове - най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г.н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части - кохорти и легиони.

Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток.

Първоначално лагерът се простирал на площ от 17 хектара, но постепенно се разраснал с още 10 хектара. Той бил с правоъгълна форма, а на всяка една от стените му е имало по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намирали щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е било разположено извън крепостните стени.

Постепенно древният град променил облика си, появявали се нови сгради, църкви, работилници на занаятчии. През V-VІ век Нове бил и седалище на епископ.

Днес могат да се видят само останки от някогашните укрепления и сгради. На информационни табели сред останките може да се види компютърна възстановка на военния лагер и постройките около него.

Ако се доверите на екскурзовод от посетителския център, цената на човек е 4 лв, а от Историческия музей цената за цялата група е 5 лв. Входа е безплатен. От началото на април до края на октомври обекта работи без почивен ден, а през останалите месеци е затворен за посещения.

Свищов - Забележителност Античен военен лагер Нове - Снимка 1 Свищов - Забележителност Античен военен лагер Нове - Снимка 2 Свищов - Забележителност Античен военен лагер Нове - Снимка 3