3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут с каяк Остров Чиока – Бе...

Price comment  Цена:
адрес:
Свищов
имейл:
телефон:

Този маршрут по средното течение от българския участък на река Дунав е доста дълъг (седемдесет и седем километра), но усилието определено си заслужава, тъй като трасето преминава през множество красиви и девствени местности, които могат да спрат дъха ви. Изходната точка е остров Чиока, който се намира на румънска територия, но можете да вземете разрешение да го посетите от граничните власти на северните ни съседи.

Островът е много живописен, почти изцяло покрит с гори и се намира съвсем близо на северозапад от град Свищов. Красотата на българския бряг малко се нарушава, тъй като именно при града, край който акостира императорската армия по време на Руско-турската Освободителна война, гледките са по-скоро индустриални и посткомунистически. Ако имате желание обаче, можете да слезете от каяците и да направите една обиколка из Свищов – той има до голяма степен запазен възрожденски дух и доста интересни места за разглеждане.

Следващият любопитен обект по маршрута е един от най-големите острови по българското крайбрежие на Дунав – Вардим. Той е със запазена природа, превърнат е в ловно стопанство и, ако минете през канала, разположен северно от него, ще можете да се насладите на красотата му в пълния й блясък. Трасето върви покрай красивата местност Стълпище, където имате възможност да си починете и да похапнете местни специалитети в малкото крайбрежно заведение. При разположеното на брега село Вардим се намира най-южната точка по цялото течение на река Дунав.

Гребането продължава, но не си мислете, че преживяването е монотонно. Преди да стигнете до Русе, най-големият ни дунавски град, ще минете покрай невероятно много красиви местности, ще видите десетки видове водоплаващи птици и ще имате възможност да се насладите на тишината – толкова дефицитно в наши дни удоволствие.

Маршрутът ни превежда покрай красивия град, чиято фасада е малко развалена от индустриалните недомислици, реализирани през епохата на комунизма. Маршрутът ни води под „Дунав мост 1“, което е наистина заслужаващо си преживяване, тъй като можем да видим в пълния му мащаб едно от най-големите инфраструктурни съоръжения на територията на Балканския полуостров. Последната спирка е малък, безименен остров, разположен на около два километра след моста. Тук има отлични условия за опъване на палатка и нощуване. Ако сте запалени рибари, можете да опитате късмета си. Наслука!

  • Маршрути
  • Каякинг
Свищов - Забележителност Маршрут с каяк Остров Чиока – Безименен остров - Снимка 1 Свищов - Забележителност Маршрут с каяк Остров Чиока – Безименен остров - Снимка 2 Свищов - Забележителност Маршрут с каяк Остров Чиока – Безименен остров - Снимка 3 Свищов - Забележителност Маршрут с каяк Остров Чиока – Безименен остров - Снимка 4