3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църква Света Троица Свищов

Price comment  Цена:
адрес:
Свищов, пл. Свобода
имейл:
телефон:
+35963140141

Православната църква "Света Троица" строена през 19в. е един от най-забележителните архитектурни и исторически паметници не само на гр. Свищов, но и на България. Строена от прочутия майстор Кольо Фичето, тя става свидетелка на изключително важни събития в историята на българския народ.

Към 1865 г. видни свищовлии замислят построяването на нов величествен храм, който да отговаря на общественото им положение, на нивото на тяхната култура и образование. През същата година Майстор Кольо започва строежа на беленският мост на р. Янтра. Свищовските граждани се обръщат към него с молба да оглави строежа на новата църква. На 15 май 1867 г. Филип Тотю превежда четата си от Зимнич, близо до Свищов на път за Балкана. Мнозина свищовски младежи се присъединяват към смелия войвода. Когато четата е разбита, в града турците започват кървава разправа. Три бесилки се издигат на площада пред строящата се църква. Най-храбрите свищовски четници са обесени с надписи на гърдите за вината им.

В разстояние на две години и четири месеца църквата е завършена и наречена "Света Троица". През 1872 г. първият български екзарх Антим І посещава храма и служи в него. Същата година в Свищов пристига първият търновски митрополит Иларион Макариополски и отслужва тук Света литургия. На 28 юни 1877 г., след освобождението на града, руският император Александър ІІ присъства на молебен в църквата "Св. Троица" в памет на падналите първи жертви за Освобождението. По случай черакуването си в храма, императорът подарява 6 камбани.

Строена с широк замах, погълнала големи материални средства, църквата "Света Троица" увековечава сплотеността на възрожденските свищовци, техният сговор и топлотата на религиозното им чувство в пред освобожденската епоха. През нощта е осветен от множество лампи и изглежда невероятно!

  • Църкви
Свищов - Забележителност Църква Света Троица Свищов - Снимка 1 Свищов - Забележителност Църква Света Троица Свищов - Снимка 2