3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Батулийски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Своге
имейл:
телефон:
0035971642122

Ако Батулийският манастир „Св. Николай Чудотворец” предлагаше настаняване, можехте да имате възможността да спите в „Стаите на Стамболийски”. Така са наречени две от западните стаи в манастира, в които пренощувал през лятото на 1920 година министър-председателят на България в правителството на БЗНС (1919–1923) Александър Стамболийски. Той бил личен приятел на строителя на жилищната сграда в светата обител – поп Емануил Златков.

Православният манастир е част от Софийската Мала Света Гора и е действащ. Намира се в дял Мургаш на Стара планина, на десния бряг на Батулийска река на около 30 км северно от София, на 14 км югоизточно от Своге, на 4 км източно от гара Реброво (откъдето се прави отклонението от основния път София-Своге) и на 1 км североизточно от с. Батулия.

От паметна плоча, разположена на стената на странноприемницата към манастирската обител, узнаваме, че сградата е построена през 1913 година по време на управлението на Екзарх Йосиф и софийския митрополит Партений.

В наши дни манастирският комплекс се състои от църква, две електрифицирани и водоснабдени жилищни сгради, каменна чешма и камбанария. Църквата е еднокорабна и едноапсидна, без купол. Дворът й е доминиран от внушителна отвесна скала, с която завършва старопланинският хълм, на който е построен манастирът. На върха на скалата е побит голям метален оброчен кръст. На 29 октомври 2011 г. църквата на манастира беше дарена с уникална керамична икона на Свети Никола, 45х71 см, дар от майстор-керамик Люси - Людмила Дойчинова и съпруга й Серги.

Сегашната манастирска църква е осветена през 1911 година от Софийския митрополит Партений. Построена е на мястото на по-стар храм, разрушен по време на турското робство. На височината над манастира стоят останки от укрепление - вероятно стражева кула, които не са проучени и съответно датирани.

До манастира „Св. Николай Чудотворец” можете да стигнете пеша или с автомобил по черен стръмен път, вдясно от антифашисткия паметник в центъра на селото. Друг вариант е с влак, като се слиза на гара Реброво.

  • Манастири
Своге - Забележителност Батулийски манастир - Снимка 1 Своге - Забележителност Батулийски манастир - Снимка 2 Своге - Забележителност Батулийски манастир - Снимка 3 Своге - Забележителност Батулийски манастир - Снимка 4 Своге - Забележителност Батулийски манастир - Снимка 5 Своге - Забележителност Батулийски манастир - Снимка 6