3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пещера Елата

Price comment  Цена:
адрес:
Своге
имейл:
телефон:

Пещера Елата се намира на 2 км южно от с. Зимевица, община Своге. В тази част на Стара планина пещерите и пропастите са сравнително малки. Бедни са на образувания, но Елата прави изключение. Елата е една от най-красивите пропастни пещери в България. До нея може да се стигне с маршрутка от Своге, като тя преминава през Церово, Заселе, Зимевица и достига до Заноге. За тези, които искат да си направят живописна разходка из Балкана препоръчваме втория маршрут. Той започва от гара Бов. Тръгва се по Вазовата екопътека и след около 2 часа се достига до водопада Скакля. Продължавате нагоре по пътеката докато се изкачите над него. На някои места има невероятни панорамни гледки. В края на пътя започва село Заселе. Може да продължите пеша към Зимевица по асфалтов път или да хванете маршрутката, идваща от Своге. Тя обаче минава само три пъти дневно. Веднъж достигнали до Зимевица, попитайте местните за пътеката към пещерата. Тя започва покрай коритото на рекичка. След около час път завива надясно през обширна поляна към гъста гора. Започва изкачването на хълм, завършващ със скална корона. Вървейки покрай нея ще достигнете входа на пещерата. Отгоре му е поставена метална конструкция (магаре) за улеснение на спускането (пещерата започва с 18 метров отвес). След слизането се озовавате в обширна зала, пълна с всякакви образувания. Тя е изпълнена с много и красиви форми, изваяни с времето от майката Природа- сталактити, сталагмити, каменни лилии, синтрови езерца, свещници. В пещерата няма течаща вода или подземна река, но синтровите езерца компенсират тази липса. Дъната им са кристално чисти, изпълнени с разнообразни бисери и каменни лилии.

Влизането в пещерата не е лесно, отвесният наклон на входа затруднява проникването в нея и е добре да разполагате с въже. Входът на Елата е малък и разположен отвесно надолу, от дъното и през тесен проход се влиза в широка, но не много висока низходяща галерия, която има няколко прага. Последният праг в пещерата води към едно от красивите синтрови езерца. Пещерата е дълга само 123 метра, а височината на галерията е около 4-5 метра, но за сметка на това е изключително красива. Тук няма да видите образувания със син или зелен цвят, каквито има в някои от другите пещери. По- скоро красивите елементи в Елата са с кафеникав и бял цвят, което се дължи на вида на скалите на Понор планина.

  • Пещери
Своге - Забележителност Пещера Елата - Снимка 1 Своге - Забележителност Пещера Елата - Снимка 2 Своге - Забележителност Пещера Елата - Снимка 3