3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Батошевски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Севлиево
имейл:
телефон:
0035967305384

Батошевският манастир "Успение Богородично" е построен още през XIII в., но в българската история играе ключова роля през XIX в. Именно тогава е превърнат в център на революционната дейност в района. В него са устройвали срещите си членовете на Севлиевски революционен окръг – Матей Преображенски-Миткалото, Ангел Кънчев, Стоян Пенчев и Йордан Карагьозов. По време на Априлското въстание манастирът е опожарен и плячкосан от башибозука, като оцелява само църквата.

За възникването на светата обител е важно да споменем, че то става по време на управлението на сина на Иван Асен II от третия му брак с Ирина Комнина – Михаил II Асен. За това свидетелства надпис, намерен в манастира през 1836 г. В наши дни той се съхранява в Националния археологически музей в София. Според историческите сведения, но не и категорично, се смята, чепо време на османското нашествие Батошевският манастир е ограбен и разрушен. Неговото възстановяване става в началото на XIX в. под ръководството на монах на име Исак. Със съдействието на местното население през 1836 г. е построена църквата "Успение Богородично" и част от жилищните помещения. Първият игумен на манастира е Хаджи Макарий от Троян, а обителта скоро се превърнала в прочута религиозна школа, в която в продължение на две години учил самият Бачо Киро. Киро Петров Занев, както е цялото му име, български учител, книжовник, историк, читалищен деец и фолклорист. Той взема дейно участие в българското национално революционното движение. Бачо Киро допринася значително за просвещаването на българското население. Той се самообразова и с упорит труд израства като виден възрожденски просветител. Ползва се с голям авторитет както сред българското население, така и сред турското. Въвежда взаимоучителната методика, таблиците за обучение, Рибния буквар, работи за патриотичното възпитание на младите, въвежда честването на празника на славянските просветители. Освен това Бачо Киро пише стихове, посветени на съдбата на поробена България, и призовава към бунт и свобода.

В наши дни разположеният на висок склон над река Росица, на 8 км от село Батошево, манастирски комплекс включва черква, двуетажни жилищни сгради, камбанария и стопански помещения. Жилищните постройки ограждат манастирския двор от три страни с двуетажни корпуси с широки чердаци. Манастирската църква, построена през 1836 г., е трикорабна, едноапсидна, с две конхи, вътрешен и открит притвор и с три купола. В нея можете да видите традиционни стенописни сцени: "Страшният съд", "Апокалипсисът" и "Колелото на живота", дело на Цаню Захариев.

Батошевският манастир "Успение Богородично" предлага настаняване, но не и храна. Добър асфалтов път води до светата обител от село Батошево, като разстоянието е няколко километра.

  • Манастири
Севлиево - Забележителност Батошевски манастир - Снимка 1 Севлиево - Забележителност Батошевски манастир - Снимка 2 Севлиево - Забележителност Батошевски манастир - Снимка 3 Севлиево - Забележителност Батошевски манастир - Снимка 4