3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Град-крепост Хоталич

Price comment  Цена:
адрес:
Севлиево
имейл:
info@hotalich.bg
телефон:
0035967532791

Логическата мисъл на археолога Симеон Симеонов прави възможно днес да знаем къде се намира средновековният град-крепост Хоталич. До 70-те години на XX век учените са разполагали с доказателства, че той съществува, но са нямали идея къде е локализиран. Симеонов обаче преценява, че щом двата града Хоталич и Серви за известен период са съществували паралелно, то трябва да се намират близо един до друг. Така започват разкопките край град Серви.

По думите на археолога проф. Николай Овчаров, Хоталич е крепостта с най-запазени подградия в България. Той я определя като своеобразен призрачен град, тъй като се е запазила през изминалите размирни столетия.

Градът-крепост е разположен на 4 км от Севлиево върху хълмиста местност, наречена Крушевска планина. Възникнал е през V-VI век като военно укрепление. През X в., възстановен от българската държава, се превръща в най-големият град-крепост по площ след столиците Плиска, Преслав и Търново. Хоталич е бранил българските земи от варварски нападения от север и от Византия от юг. В наши дни всеки, любител на историята, е призван да посети крепостта, тъй като тя е едно от най-добре разкритите и експонирани селища от средновековието. След разкопки на показ излизат четири обособени „квартала”, отделени със зидове. Сградите, жилищни и стопански, са били близо деветдесет, като част от тях са били на два етажа. Любопитна гледка са запазените грънчарски пещи. В момента те са част от постоянната експозиция в историческия музей на Севлиево – посетители могат да ги видят, заредени със съдове, готови за изпичане.

На Хоталич ще видите още два християнски храма, четириъгълна кула, която дава пряка визуална връзка с всички околни крепости, както и цитадела. Крепостта разполага с пет порти, а около църквите са разкрити два големи некропола (гробища). Любопитен факт е, че досега най-богатият гроб е на млада жена с дете, разположено на бедрата й. Благодарение на запазените накити по ръцете й, шията й и от дрехите й, учените могат да определят какъв е бил женският костюм през тези векове. Възстановка на лицето на младата жена пък говори много за външния вид на жените тогава – болярката, както я наричат, е била с издължени и елегантни черти, с тънки устни, прав нос, леко присвити очи и високо чело.

Ако Хоталич ви е впечатлил от написаното, отидете на място и вижте как е изглеждал един истински средновековен град, в който са кипяли интензивни стоков обмен с другите центрове на България и търговски връзки с Византия и Латинската империя. Крепостта-град се намира съвсем близо до Севлиево – родното място на знаменити български личности като поетесата Мара Белчева и бореца Дан Колов. Интересът към Хоталич определено е голям, щом през 2012 година именно рицарите тамплиери от Великия приорат България подеха инициатива за реставрирането и проучването на крепостта!

  • Крепости
Севлиево - Забележителност Град-крепост Хоталич - Снимка 1 Севлиево - Забележителност Град-крепост Хоталич - Снимка 2 Севлиево - Забележителност Град-крепост Хоталич - Снимка 3 Севлиево - Забележителност Град-крепост Хоталич - Снимка 4 Севлиево - Забележителност Град-крепост Хоталич - Снимка 5