3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Дан Колов

Price comment  Цена:
адрес:
Сенник
имейл:
iktc_sevlievo@abv.bg
телефон:
+35967530960

На 7 км от Севлиево се намира село Сенник - родното място на Дан Колов - Дончо Колев Тревненски. Там започват дните на именития българин и там той приключва земния си път.

На една от централните улици, точно на завоя, се намира къщата му, днес превърната в къща- музей. Няма как да я пропуснете, тя е една от малкото строени в европейски стил през този период. Когато Дан Колов, вече постигнал успехи в Америка, заминава за Франция да се бори, той оставя пари на брат си Желю да построи къща, в която да живее цялото семейство.

Домът му и част от експозицията са предоставени от внучката на брат му Янка Балканска.

На първия етаж на къщата се представени снимки на семейството на Дан Колов. Има богат снимков материал за победите му като професионален състезател и от времето, когато е работил като черноработник. Тук се намират няколко от малкото запазени лични вещи на бореца - конско седло, направено лично за него, и прибори за хранене (железни вилици и лъжици, както и чинии и чаши от порцелан).

На втория етаж се намира личната стая на Дан Колов. Тук можете да видите леглото му, единствения му запазен костюм, шит във Франция, бамбуковия му бастун, виенски столове и единствената снимка на неговата последна любов - рускинята Соня. В близост до къщата е неговият паметник.

Сенник - Забележителност Дан Колов - Снимка 1 Сенник - Забележителност Дан Колов - Снимка 2