3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Сенокос – махала ...

Price comment  Цена:
адрес:
Сенокос
имейл:
телефон:

Околностите на Сенокос (община Симитли; област Благоевград) са забележителни с изобилието на природни красоти, привличащи сериозен брой туристи през всички годишни сезони. Макар и да има население от само около 40 човека, разположеното в Северен Пирин село е предпочитана изходна точка за редица маршрути в планината, в това число и за преходи до най-северния връх от алпийски тип на територията й – едноименния Пирин (2593 надморска височина).

Изходната точка на един от най-популярните туристически маршрути, започващи от Сенокос, е площада на центъра на селото и по-специално разположената на него беседка. Трасето се спуска, минавайки като на панорамна обиколка през най-големите забележителности на селото – църквата, кметството и останките на Поповата къща, величествено свидетелство за едни по-добри времена за Сенокос, когато оттук са минавали търговци и занаятчии.

Маршрутът слиза в дерето на реката и я пресича по живописно дървено мостче. Обозначената в син цвят пътека няма висока степен на трудност, но на места придвижването на туристите е възпрепятствано от гъстата растителност, която буквално я поглъща, особено през топлите месеци. Трасето се изкачва над последните къщи на махала Везенковци и продължава, предлагайки изобилие от панорамни гледки, за да достигне шосето между село Сенокос и махала Дяковци.

Скоро маршрутът се отклонява от асфалтовия път и се насочва към Калайджийска. След като пресича застиналата във времето живописна махала, трасето криволичи през поляни и обработваеми площи, за да излезе на Мазненския рид, разположен под едноименната махала. Оттук туристите трябва да последват маркировката и да пресекат черния път от село Сенокос до възловата за туризма в Северен Пирин местност Ширината, след което да се спуснат през красива букова гора към речната долина и махала Пъпчиовци.

Следва приятно спускане по лесно различим черен път, минаващ покрай махала Гърковци. Неусетно се достига до изходната точка на маршрута в централната махала на Сенокос. Продължителността на прехода е не повече от три часа с нормален ход. Той предлага незабравими изгледи към околните красоти и е подходящ за любители на природата от всички възрасти и за такива, които нямат специална физическа подготовка или солиден опит в планинарството.

  • Екопътека
Сенокос - Забележителност Екопътека Село Сенокос – махала Гърковци - Снимка 1 Сенокос - Забележителност Екопътека Село Сенокос – махала Гърковци - Снимка 2 Сенокос - Забележителност Екопътека Село Сенокос – махала Гърковци - Снимка 3