3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Село Сенокос – местнос...

Price comment  Цена:
адрес:
Сенокос
имейл:
телефон:

Село Сенокос (община Симитли; област Благоевград) е разположено в северната част на Пирин. Намира се на близо 1000 метра надморска височина и отстои на най-малко разстояние от Национален парк „Пирин” спрямо всички села на територията на община Симитли. То е един от най-удобните изходни пунктове за Пирин (2593 м) – най-северният алпийски връх в едноименната планина. Макар и на има население от само около 40 жители, село Сенокос е предпочитана дестинация за любителите на планинския туризъм и предлага на посетителите си няколко маршрута с различна трудност.

Първият от тях започва от центъра на селото и веднага поема на север. След като се достигне до местната кръчма, маршрутът завива в дясна посока, следвайки черен път, който тръгва зад гърба й. След около километър преход през красиви открити и гористи местности, трасето достига до живописната махала Чакърска, която със своята архитектура и излъчване изглежда сякаш е застинала във времето на българското Възраждане.

В края на махалата маршрутът продължава, следвайки стръмна конска пътека, водеща до хълма Свети Никола, от който се разкриват страхотни панорамни гледки към цял Северен Пирин. Тук пътеката се раздвоява и трябва да се внимава, за да не се изпусне правилната посока, макар и да няма сериозна опасност от изгубване в планината.

Дясното разклонение води до местността Градище, където все още си личат останките на древна крепост. Тя представлява обширна заравнена седловина, покрита с големи тревни масиви. Според местните жители оттук идва и името на селото, тъй като то било известно в околността с големия сенокос, който се устройвал през лятото в местността Градище.

Пътеката има сравнително малка дължина и средно ниво на трудност. Изминава се със спокоен ход за около два часа и е подходяща както за опитни туристи, така и за съвсем начинаещи или недобре подготвени във физическо отношение планинари. Близостта й до населени места я прави отлична дестинация за възрастни любители на природата и групи с малки деца. Маршрутът е маркиран в зелено и предлага доста места, подходящи за къмпингуване и отдих сред дебрите на една от най-величествените планини в България, като същевременно не ни сблъсква със суровата и първична същност на най-високата част на Пирин.

  • Екопътека
Сенокос - Забележителност Екопътека Село Сенокос – местност Градище - Снимка 1 Сенокос - Забележителност Екопътека Село Сенокос – местност Градище - Снимка 2 Сенокос - Забележителност Екопътека Село Сенокос – местност Градище - Снимка 3