3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Сенокос – Везенкова ма...

Price comment  Цена:
адрес:
Сенокос
имейл:
телефон:

Разположеното в северната част на Пирин планина село Сенокос (община Симитли, област Благоевград) е една от най-предпочитаните туристически дестинации в региона. Макар и да има около 40 жители население, то предлага няколко маршрута за планинари. Повечето от тях са приятни и сравнително леки, макар че Сенокос е и една от най-популярните изходни точки за изкачване на най-северния алпийски връх в планината – едноименния Пирин (2593 метра надморска височина).

Маркираният в бяло туристически маршрут започва от махала Везенковци на Сенокос, въпреки че изходната му точка се приема чисто условно, тъй като трасето има кръгова форма и по него може да се тръгне от което и да е място. Оттук пътеката поема в западна посока, като поне отчасти следва черен път. Маршрутът преминава през открити тревни площи и иглолистна гора и след около половин час с нормален ход се стига до скалното образувание Камъка, предлагащо невероятно красива панорама към дефилето на река Струма и величествените върхове на Пирин.

Оттук се поема в южна посока и се излиза на шосето близо до махала Дяковци, като преди това пътеката лъкатуши през обработваеми площи и красиви поляни. В махалата всеки турист може да си отпочине в построената край местната мандра беседка и да опита произведените там млечни специалитети, като прясно сирене и кисело мляко. От Дяковци се продължава към Арнаутска махала, откъдето трасето започва сравнително стръмно изкачване по съседен хълм, за да достигне до махала Димовци.

По цялото протежение на маршрута туристите имат възможност да се наслаждават на прекрасни гледки към заобикалящата ги от всички страни величествена природа. От махала Димовци трасето първо се спуска по отлично различим черен път към махала Мазнева, но в местността Света Марена се отклонява от първоначалната посока и се насочва към махала Везенковци.

Продължителността на маршрута е около 3 часа с нормален ход. Трудността му е под средната, като по този начин той е подходящ за начинаещи и възрастни туристи, както и за групи с малки деца. Въпреки сравнително лесната си достъпност, трасето е запазило усещането за отдалеченост от забързания живот на големия град и потопява любителите на планината в едни от най-магичните райони на Пирин.

  • Екопътека
Сенокос - Забележителност Екопътека Сенокос – Везенкова махала - Снимка 1 Сенокос - Забележителност Екопътека Сенокос – Везенкова махала - Снимка 2