3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Сенокос – връх Пирин

Price comment  Цена:
адрес:
Сенокос
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е живописното село Сенокос (община Симитли, област Благоевград), разположено в северната част на планината, непосредствено до границите на Национален парк „Пирин”. Трасето тръгва от центъра на селото и се движи по протежение на главния път, достигайки до долината на реката. Малко преди автомобилния мост, преминаващ през нея, маршрутът се отклонява наляво и започва да се изкачва по черен път.

В тази си част преходът е много приятен, не особено уморителен и предлага на туристите възможност да се насладят на красивата природа на Пирин. Трасето пресича през махалите Гърковци и Пъпчиовци, чиито малобройни къщи сякаш са накацали върху планинските склонове.

Маршрутът продължава към махала Миновци, но преди да достигне до нея се отклонява вляво и започва стръмно изкачване по конска пътека. Поредицата от слизания и катерене по гористите хълмове отнема около час, преди туристите да се озоват в местността Арнаутски ливади. Тук трасето се свързва с черния път от село Сенокос за местността Ширината, но отново се отклонява вляво по стръмен коларски път.

След пресичането на реката при малко, живописно водопадче, се достига до местността Водица, в която има място за почивка с кладенче и огнище. Продължава се по сериозен наклон през борова гора. Краят й обозначава мястото, на което преходът става по-лек, а скоро се достига до местността Копривите (полянка с останки от стар говедарник), откъдето започва територията на Национален парк „Пирин”.

Дотук общата продължителност на маршрута е около седем часа, така че, ако не сте добре подготвени във физическо отношение или улучите неблагоприятни метеорологични условия, можете да пренощувате и да продължите на следващия ден.

Трасето води към местността Бойов чукар, откъдето за връх Пирин се продължава през клекови формации, които затрудняват придвижването (на някои места храстите са много гъсти и достигат повече от два метра височина). Те се редуват с каменни морени, но усилието си заслужава, защото при ясно време връх Пирин осигурява невероятни гледки към цялата околност.

Преходът е сравнително труден и продължителен. Метеорологичните условия в района се променят бързо, така че трябва да сте добре екипирани и физически подготвени. Не е за препоръчване да се предприема изкачване на върха при зимни условия, освен ако не сте с опитен водач или самите вие не познавате района отлично.

  • Маршрути
  • Върхове
Сенокос - Забележителност Маршрут Село Сенокос – връх Пирин - Снимка 1 Сенокос - Забележителност Маршрут Село Сенокос – връх Пирин - Снимка 2 Сенокос - Забележителност Маршрут Село Сенокос – връх Пирин - Снимка 3