3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Сенокос – местност ...

Price comment  Цена:
адрес:
Сенокос
имейл:
телефон:

Маршрутът представлява съчетание от две трасета, но го представяме като един, защото голяма част от прехода се припокрива. Планинското приключение започва в центъра на пиринското село Сенокос (община Симитли, област Благоевград), разположено в близост до границите на Национален парк „Пирин”. Макар постоянното му население да е 40 души, то е привлекателна дестинация за туризъм и предпочитана изходна точка за изкачване на най-северния алпийски връх в планината – едноименния Пирин (2593 метра надморска височина).

Преходът започва от чешмата на площада в Сенокос и следва главния път, за да достигне до речното дере. Малко преди моста, маршрутът се отклонява вляво и се изкачва, следвайки черен коларски път. По него трасето преминава през махалите Гърковци и Пъпчиовци, чиито малко на брой къщи са живописно разхвърляни по планинския склон.

Преди да достигне махала Миновци, маршрутът се отклонява вляво от черния път и започва стръмно изкачване, следвайки конска пътека. Това е и най-трудната част от прехода. В продължение на около час трасето се катери по хълмове и се спуска в дерета, преминавайки през все по-гъста гора. Достигайки местността Арнаутски ливади, пътеката излиза на черния път от Сенокос за местността Ширината, но скоро се отклонява вляво, поемайки по стръмен коларски път.

Маршрутът пресича реката на място, на което се образува живописно водопадче. Следва кратък преход, преди да се достигне до местността Водица, където е съоръжено място за почивка. Тук е и мястото, на което се разделят двете трасета.

Първият маршрут е маркиран с жълто и следва черен път, за да достигне след около 15 минути до местността Ширината, предлагаща красиви панорамни гледки. Това е и крайната му точка. С нормален ход разстоянието се изминава за около 5 часа, а трудността на трасето е малко над средната. Това обаче съвсем не означава, че то е подходящо единствено за опитни планинари. Напротив, условията са отлични и има много места за почивка или подслон в случай на внезапно влошаване на времето.

Вторият вариант е маркиран в червено и от Водица се изкачва стръмно през борова горичка, след което поема през открито, вече по-полегато, пространство. Трасето преминава през местността Копривите - малка полянка с останки от стар говедарник и струпани огромни камъни, които могат да осигурят подслон в случай на буря.

Това е мястото, на което пътеката навлиза на територията на Национален парк „Пирин” и ни отвежда до местността Бойов чукар. Продължителността на маршрута от Сенокос до Копривите е около 7 часа, в последната си част преходът е сравнително труден.

  • Маршрути
Сенокос - Забележителност Маршрут Село Сенокос – местност Ширината - Снимка 1 Сенокос - Забележителност Маршрут Село Сенокос – местност Ширината - Снимка 2