2 stars 2 stars

Историческа Забележителност
Крепост Меджиди Табия

Price comment  Цена:
0.50
адрес:
Силистра
имейл:
телефон:
+35986820269

Южно от днешна Силистра се намира крепост „Меджиди Табия”, изиграла важна роля в руско-турските войни от 1853-1856 г. и 1877-1878 г. Идеята за построяването на тази система от военни укрепления е дело на немския военен инженер Хелмут фон Молтке, посетил града през 1837 г. Строена е от принудително събрани 300 българи-майстори, които след това са заточени в Анадола, за да не издадaт тайната на крепостта. Със същата цел в Цариград е бил обесен комендантът на строежа Али паша, повикан там "за да получи своята награда". През 1847 г. е посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена - Меджиди табия. Крепостта има формата на шестоъгълник и достига до 8 м височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка. Уникалното при нея са подземните тунелите, които са прокопани от хълма и стигат до ключови места в другия край на града. Обстановката няма как да не Ви върне в 19 век, още щом наближите красивия хълм, на който се намира крепостта. Тук ще се докоснете до мистиката на отминалите времена, сякаш и въздуха и каменния път не са се променили. Беседа тук струва 4 лв.

Желаещите да разгледат този исторически паметник имат възможност да останат да пренощуват на палатка на брега на река Дунав. Крайдунавския парк е изключително място, а в града има много места за отсядане. Не пропускайте да посетите и резервата „Дуросторум- Дръстър- Силистра”. В околностите на града се намира и уникалният резерват Сребърна, където могат да се видят всяко лято големи колонии от пеликани и да се разгледат препарирани животни в музея към резервата.

  • Крепости

Работно време: 08:00 до 20:00

Силистра - Забележителност Крепост Меджиди Табия - Снимка 1 Силистра - Забележителност Крепост Меджиди Табия - Снимка 2 Силистра - Забележителност Крепост Меджиди Табия - Снимка 3 Силистра - Забележителност Крепост Меджиди Табия - Снимка 4 Силистра - Забележителност Крепост Меджиди Табия - Снимка 5