2 stars 2 stars

Музей
Силистра - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Силистра, 24, ул. Г. С. Рак...
имейл:
museumsilistra@abv.bg
телефон:
+35986820386

В самото начало по тези места се е намирало древно тракийско селище. На негово място 29 г. сл. Хр. е основан античния римски град Дуросторум. През Средновековието се е назовавал Дръстър, а след завоюването му от турците бил силно укрепен. Освободен от руските войни след Междусъюзническата война се оказва на територията на Румъния и едва през 1940г е върнат на България. Богата история и много падения и възходи бележат развитието на Силистра през вековете. В един от най-старите музеи в България – Историческия музей на Силистра можем да се запознаем подробно с над 60 000 експоната и богатства от миналите времена. Музеят се помещава в реставрираната крепост на Силистра. 90 % от територията на съвременния град се намира в границите на създадения през 1976г. археологически резерват „Дуросторум- Силистра”. В експозициите могат да се видят уникални експонати: римски каменен слънчев часовник, римски спортен шлем-маска с изобразени грифони, гробни находки от благородни метали от различни епохи, колесница от погребение на знатен римски магистрат от края на ІІІ век, статуя на римлянка, изработена в Дуросторум, златен пръстен на някой от първите християни, колекции накити, печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златни накити, монетни колекции и съкровища от ІV век пр. Хр. до ХV век сл. Хр., една от най-големите колекции средновековни кръстове, оригинални оръдия на труда, костюми, кукерски маски от региона и още много други експонати. Най-известният в България и в чужбина античен паметник на Дуросторум безспорно е гробницата със стенописите на висш сановник – патриция Флавий Аеций. На около 10 км югоизточно от Силистра по р. Малък Каногьол се намира тракийски скален култов комплекс, който включва 4 скални светилища. Централното светилище наречено “Баджалията” се намира в живописен каньон. Скалният храм е оформен в голяма пещера, до която се достига по изсечен в скалата тунел. Южно от с. Голеш се намират 7 манастира с множество църкви и параклиси – най-ранните скални манастири по българските земи, които са съхранили оригинален интериор и са заобиколени от девствена природа.

Една богата история и красива природа очакват всеки турист. Почивните дни на музея са неделя и понеделник през лятото и събота и неделя през зимата, а през останалите дни може да се възползвате от екскурзовод и беседа срещу 6 лв.

Работно време: 09:30 до 17:00

Силистра - Забележителност Силистра - Исторически музей - Снимка 1 Силистра - Забележителност Силистра - Исторически музей - Снимка 2 Силистра - Забележителност Силистра - Исторически музей - Снимка 3 Силистра - Забележителност Силистра - Исторически музей - Снимка 4 Силистра - Забележителност Силистра - Исторически музей - Снимка 5