3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Царското кладенче - село...

Price comment  Цена:
адрес:
Синеморец
имейл:
телефон:

Това е един от туристическите маршрути с най-висока степен на трудност по южното ни Черноморие. Дължината му е сериозна, около 20 километра, а допълнително предизвикателство пред туристите представлява пресечения терен, изправящ ги пред неподозирано за привидно малката денивелация предизвикателство.

Трасето опасва района на село Синеморец. То е разположено на полуостров, вдаващ се в Черно море южно от устието на река Велека. В момента Синеморец е една от много привлекателните дестинации за летен туризъм по южното ни Черноморие. Това се дължи не само на красивата му природа и сравнително чистите му, удобни плажове, но и на множеството археологически находки от дълбока древност, които са намерени в непосредствена близост до селото (например в залива Потамя).

Синеморец влиза в територията на България едва след Балканските войни, когато южното Черноморие и Странджа са присъединени съгласно следвоенните договори. Тогава населението е заето предимно със земеделие, скотовъдство и въглищарство. Особено атрактивно за туристите място в околностите на Синеморец е естуарът на река Велека, в който е образувана забележителна пясъчна коса.

На юг от село Синеморец се намира едно от най-красивите места по българското Черноморие – Защитената местност „Силистар”. На нейната територия се намират красиви, уединени плажове, скалисти участъци, в които гнездят редки птици и влажна зона с лонгозна гора.

Маршрутът тръгва от Синеморец и се движи срещу течението на Велека, следвайки стар път, движещ се успоредно на речното корито. Тъй като трасето може да бъде разделено на две и да се пренощува приблизително по средата му, най-подходящото място за това е Царското кладенче, намиращо се на около 8 километра от началната точка.

По протежение на маршрута има много панорамни гледки към морския бряг и странджанските дебри. Следвайки коритото на река Велека, се достига до красивото село Бродилово, разположено в подножието на връх Голямата Папия, който е бивш действащ вулкан (501 метра надморска височина). Тук туристите имат възможност да се порадват на магичната сила на Странджа.

В непосредствена близост до селото се намират останките на три крепости и няколко средновековни църкви. В самото Бродилово е разположена построената през 1911 година църква „Свети Панталеймон”, която е паметник на културата. Край нея е изграден заслон, в който може да се пренощува.

  • Маршрути
Синеморец - Забележителност Маршрут Царското кладенче - село Бродилово - Снимка 1 Синеморец - Забележителност Маршрут Царското кладенче - село Бродилово - Снимка 2 Синеморец - Забележителност Маршрут Царското кладенче - село Бродилово - Снимка 3 Синеморец - Забележителност Маршрут Царското кладенче - село Бродилово - Снимка 4