3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Българка

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен
имейл:
obstina@sliven.bg
телефон:
0035944611100

Сред природните красоти на парк „Сините камъни”, Сливенско, се извисява връх Българка. Със своите 1181 метра надморска височина, той е най-високата точка в парка. Макар и да не е сред най-популярните места сред туристите от цялата страна, връх Българка предоставя всички условия да си отпочинете сред природата.

За произхода на наименованието на върха има две легенди. Едната от тях разказва за времето на законодателя хан Крум. Едно от решителните сражения на българския владетел с византийския император Никифор се случило в Котленския проход. Ханът използвал хитрост, за да надвие многочисления противник. Той заповядал на мястото на полесражението да бъдат оставени покъщнина и добитък. Така визанийската войска, която била тежковъоръжена, била забавена допълнително. Крум се увенчал с победа, а по-късно императорът загубил главата си. Докато войниците се строявали, за да бъдат поздравени от предводителя си, Крум забелязал, че в редиците има и жени. Учудил се и попитал кои са те и какво правят сред войниците му. Жените му отговорили, че са участвали наравно в боевете – носили са храна, вода, оръжие и снаряжение. Изненадан от героизма им, хан Крум овековечил участието им, като нарекъл най-високият връх в Източна Стара планина – „Българка”.

Втора легенда разказва тъжната история на една красива българка, живяла в поробена България. Османлиите дълго време се опитвали да я потурчат и когато им се удало възможност да я хванат, я повели към полето, за да я помохамеданчат. Гордата, удивително красива българка, ронела сълзи, предчувствайки горчивата си съдба. Търсела изход да се спаси, но била зорко охранявана. Пътят, по който вървели, минавал през висок връх. Турците решили да си починат и развързали момата. В същата минута момичето побягнало, изкачило се на върха и се хвърлило в пропастта. Главата й се разбила и рукнала кръв, а тялото й се сгърчило в предсмъртни мъки. Девойката предпочела да запази честта на рода си, запазвайки българското си име. В знак на признателност за жертвата й народът нарекъл върха „Българка”.

В местността около връх Българка има много културни и природни забележителности. Сред тях са крепостта Вида, извора Кушбунар, Дряновската пещера и Сливенските минерални бани. Достойни за посещение са и религиозните обекти като катедрален храм „Св. Димитър”, „Св. Богородица”, „Св. Петка”, „Св. София”, „Св. Троица” и „Св. Никола” в Сливен, „Св. Николай” в Жеравна.

  • Върхове
Сливен - Забележителност Връх Българка - Снимка 1 Сливен - Забележителност Връх Българка - Снимка 2