3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Добри Чинтулов Сливен

Price comment  Цена:
1
адрес:
Сливен, 5, ул. Места
имейл:
museum_sl@abv.bg
телефон:
+35944625198

В старата сливенска махала "Дели балта" се намира домът, в който до 1886 г. живее и твори бележитият възрожденски поет, просветител и църковен деец Добри Чинтулов.

Къщата е построена през 50-те години на XIX в. от двамата братя Иван и Добри Чинтулови, в близост до родния им бащин дом. Тя е от характерния архитектурен тип - открита, несиметрична, двуката сграда, с дървени кьошкове и чардаци, извисени над просторен калдаръмен двор.

В средата на 70-те години на XX в. домът е основно реставриран и в него се открива музейна експозиция.

Със своята фото-документална част, с оригиналните вещи на поета и пресъздадената типична за времето обстановка, се разкриват значими етапи от жизнената, обществена и творческа дейност на Добри Чинтулов. Показаните експонати-книги от личната му библиотека, учебници и пособия носят информация за просветното и читалищното дело във възрожденския Сливен.

В експозиционната зала всяка година се извършва тържествен ритуал за вписване името на носителя на голямата награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов" върху специално пано. Наградата се връчва на изявени творци по време на тържествата, посветени на деня на Сливен - 26 октомври - Димитровден.

Работно време: 09:00 до 17:00

Сливен - Забележителност Добри Чинтулов Сливен - Снимка 1 Сливен - Забележителност Добри Чинтулов Сливен - Снимка 2