3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Паметник на Хаджи Димитъ...

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, пл. Хаджи Димитър
имейл:
телефон:
00359888600132

Изходната точка на този опознавателен туристически маршрут, преминаващ през голяма част от забележителностите на Сливен, е паметника на Хаджи Димитър, разположен на едноименния площад. Монументът се издига високо, представяйки големия борец за свобода в цял ръст, а в основата на постамента са поставени бюстовете на други велики българи, родени в Града на стоте войводи. В непосредствена близост, на самия площад, се намира и построената през 1831 година църква “Свети Димитър”.

Тя представлява типична за възрожденската архитектура трикорабна псевдобазилика, вероятно дело на майстори от Брациговската строителна школа. Типично за годините на османската власт по българските земи, централният кораб е сравнително нисък, което придава тягостност на атмосферата. Особено красиви са художествено изработените тавани и богато украсените с растителни и геометрични мотиви капители на колоните. Силно впечатление създава и иконостасът, по всяка вероятност дело на майстор от Дебърската дърворезбарска школа.

Оттук трасето ни превежда през централните части на града, за да достигнем до друг от символите му - къщата на доктор Миркович (ул. Д-р Миркович 10). Тя е една от най-впечатляващите възрожденски сгради и е обявена за паметник на културата. В нея се помещава постоянната експозиция “Старият Сливен”, представящ живота тук в епохата на Възраждането и през десетилетията непосредствено след Освобождението. Следващата спирка по маршрута е зала “Сирак Скитник”( бул. "Цар Симеон" 2). В нея са подредени две постоянни експозиции - “Християнско изкуство” и “Съвременно българско изкуство”, като втората от тях представя творчеството на родни автори от XIX век до наши дни.

Съвсем наблизо се намира Старият бряст, обявен за Европейско дърво на 2014 година. Приблизителната възраст на внушителното растение е 1100 години. То е неразривно свързано с историята на Свилен, а по време на национално-освободителните борби османските власти го използват, за да бесят за назидание заловените в района хайдути. Продължавайки с патриотичен уклон, се насочваме към Историческия музей (бул ”Цар Освободител“ 18), помещаващ се в сграда, строена около Освобождението от тревненския майстор Кольо Ганчев, ученик на Кольо Фичето. В няколкото зали на музея са подредени голям брой експонати, като повечето от тях са свързани с освободителните борби и развитието на текстилната индустрия в Сливенския край.

Финалната дестинация по маршрута е съвсем близо Художествената галерия “Димитър Добрович”( бул. "Цар Освободител" 13). Тя се помещава с сграда, строена през 1910 година и обявена за паметник на културата. В нея са изложени повече от 300 творби на големи майстори на съвременното изкуство, сред които и картини на такива велики художници като Реноар, Пикасо и Кандински. Сбирката е дарена на Община Сливен от професор Богомил Райнов.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Паметник на Хаджи Димитър - Художествена галерия Сливен - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Паметник на Хаджи Димитър - Художествена галерия Сливен - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Паметник на Хаджи Димитър - Художествена галерия Сливен - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Паметник на Хаджи Димитър - Художествена галерия Сливен - Снимка 4 Сливен - Забележителност Маршрут Паметник на Хаджи Димитър - Художествена галерия Сливен - Снимка 5 Сливен - Забележителност Маршрут Паметник на Хаджи Димитър - Художествена галерия Сливен - Снимка 6