3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - Даула

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, 1, бул. Цар Освобод...
имейл:
dppsinite_kamani@nug.bg
телефон:
0035944624632

Началната точка на този двудневен маршрут е Туристическият информационен център, помещаващ се в сградата на Община Сливен. Оттук се поема в северна посока, като с плавно изкачване по отлично обозначено трасе се достига до местността Селището (около половин час с нормален ход). Тя е разположена в подножието на върховете Гаговец, Бармук и Мотрун, при водослива на реките Асеновска и Манастирска. Представлява обширна заравненост, покрита с овощни градини, гори от бял, черен бор и летен дъб, обрасли с билки поляни.

По склоновете на върховете са построени много вили и места за почивка, тъй като районът е един от най-предпочитаните от сливенци за отдих и близост с природата. В Селището се намират и едни от най-посещаваните туристически обекти в околностите на Града на стоте войводи - останките на крепостта Маринино градище, Тодоровото аязмо, манастирът “Свети Спас”, обявен за археологически паметник.

В североизточния й край могат да бъдат разгледани останките от крепостта Маринино градище. Тук са и Тодоровото аязмо, любимо място за отдих на сливналии и археологическия паметник манастира “Свети Спас”, една от 24-те обители на Сливенската малка Света гора.

Именно Маринино градище е следващата цел на маршрута. То представлява византийска твърдина от VI - VII век, чийто останки в момента едва се различават. Намира се на връх Гаговец, разположен на вододелното било между реките Новоселска и Селишка, над Тодорово аязмо. В миналото крепостта е осигурявала прекрасен поглед към цялото Сливенско поле и околностите. Сега всеки, попаднал на Маринино градище, има възможността да се наслади на спиращи дъха панорами.

Трасето продължава към извора Бялата вода, разположен в най-горното течение на Манастирска река. Оттук маршрутът се изкачва към местността Каракютюк, минавайки през гъста широколистна гора. Каракютюк представлява планинско пасище, разположено на около 1000 метра надморска височина, в подножието на връх Българка (1181 м).

Оттук преходът продължава в северна посока, към местността Даута. Преди векове оттук е минавал пътят от Адрианополис за Никополис ад Иструм, а по-късно и този от Сливен за Царевград Търнов. Тя представлява голяма поляна, заобиколена от красиви вековни широколистни гори и помни подвизите на Гунчо войвода, Тодор Харбов, Стоил войвода, и Панайот Хитов. Днес в Даута са изградени много почивни бази и ски влек.

Връщането към изходната точка става през Костова чешма и манастира “Свети Спас”, разположени в местността Селището. Маршрутът не е дълъг или труден, подходящ е за всички туристи със сравнително добра физическа подготовка.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Даула - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Даула - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Даула - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Даула - Снимка 4