3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - Каракютюк

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, 1, бул. Цар Освобод...
имейл:
dppsinite_kamani@nug.bg
телефон:
0035944624632

Изходната точка на този маршрут е Туристическият информационен център, разположен в сградата на сливенската общинска администрация. Той съчетава запознаване с културно-историческото наследство на града и околностите му с обиколка на едни от най-красивите кътчета на Сливенския Балкан.

Първата спирка по маршрута е къщата музей “Сливенски бит”, помещаваща се в дома на възрожденския търговец от началото на XIX век дядо Бою. Къщата е построена в обширен двор от тревненски майстори, а през 1963 година е превърната в музей. Голямо впечатление прави усетът, с който е създаден интериорът на тази типично възрожденска къща. Килими, черги, мебели, посуда... Всичко навява за едни по-романтични и спокойни времена.

Трасето продължава на север, достигайки до местността Селището, разположена на два километра от града, на мястото, на което се сливат реките Манастирска и Асеновска. Селището е закътано в подножията на върховете Гаговец, Мотрун и Бармук, покрито с овощни градини и гори летен дъб, бял и черен бор. По околните склонове са изградени множество вили, а в североизточния край на местността се намират останките на средновековната крепост Маринино градище. Тук е разположен и манастира “Свети Спас”, една от 24-те обители, които формират така наречената Сливенска Малка Света гора. Намира се на около 7 километра северно от Сливен и е следващата спирка по трасето. Манастирът е бил обект на археологически проучвания и находките дават основание да се смята, че е създаден през XIII - XIV век.

Продължавайки към най-горното течение на река Манастирска, трасето ни извежда в местността Бялата вода, известна със смятания за лечебен извор, където е изградена чешма. След това маршрутът ни отвежда до Костова чешма, представляваща малко изворче край пътеката, която свързва Бялата вода с Каракютюк. Мястото е подходящо за кратък отдих преди финалната част на прехода.

Разстоянието от изходната точка на маршрута до местността Каракютюк се изминава за около 2-3 часа. Тя представлява планинско пасбище, разположено в подножието на връх Българка (1181 метра надморска височина). Тук можете да наблюдавате редки грабливи птици, тъй като в Каракютюк е изградена площадка за подхранване на лешояди. Това прави трасето подходящо за любителите на орнитоложкия туризъм.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Каракютюк - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Каракютюк - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Каракютюк - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Каракютюк - Снимка 4