3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - Керемидената къ...

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен
имейл:
dppsinite_kamani@nug.bg
телефон:
0035944624632

Изходната точка на този туристически маршрут, предлаган от дирекцията на Природен парк “Сините камъни”, е Информационно-посетителският център в Сливен. От него се тръгва към долната станция на лифта “Сливен - Карандила”, която се намира в местността Каптажа, разположена на около 10 минути от изходната точка. Оттук до Карандила лифтът изминава 1895 метра, преодолявайки 597 метра денивелация (най-ниската точка е на 397 метра надморска височина, а най-високата - на 987 м). За всеки турист, който попада тук за първи път, преживяването е незабравимо, тъй като цялото пътуване, което продължава по-малко от 20 минути, предлага изобилие от гледки към прословутите скални феномени, известни като Сините камъни.

Лифтът достига до местността Слънчева поляна. Тук можете да наблюдавате хидропланно шоу. След това маршрутът следва долината на Кушбунарската река. Освен за любителите на планината, запленени както от спокойното й течение в горната част, така и от десетките вирове, прагове и водопади, през които преминава реката, спускайки се стремително на юг, тя е привлекателна и за почитателите на историческото ни наследство. Тази магична местност помни сраженията на четата на Панайот Хитов с османските потери, част от българското национално-освободително движение.

От Природен парк “Сините камъни” предлагат възможност за катерене със специализирана екипировка по високите източни скали на Карандила, като са разработени разнообразни по трудност маршрути. Това позволява на туристи с различна степен на подготовка да се насладят на красотата на Сливенския Балкан.

Прибирането до изходната точка на трасето става по небезизвестната Хайдушка пътека. На места тя е доста стръмна и камениста, живописно преминаваща през широколистни гори от габър, горун и бук. Това е най-краткият маршрут, свързващ Града на стоте войводи с емблемантичната местност Карандила. В миналото е използвана от хайдушките чети за бързо изтегляне към труднодостъпния Балкан след набези. Там било почти невъзможно за османските потери да ги проследят и застигнат.

В непосредствена близост до пътеката, вдясно от нея, в местността Превала, се намира Керемидената къшла. В миналото терминът “къшла” се използвал в смисъл на зимна кошара. През XVIII век в местността били разположени няколко къшли, една от които била покрита с керемиди (Миндовата). Оттам идва и популярното й название. Тя също е неразривно свързана с хайдушкото движение и се намира на около стотина метра от пещерата Змееви дупки, край която има заслон и кът за отдих.

Оттук до изходната точка на маршрута се продължава отново по Хайдушката пътека. Остатъкът от разстоянието се изминава за около половин час.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Керемидената къшла - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Керемидената къшла - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Керемидената къшла - Снимка 3