3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - местност Каранд...

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен
имейл:
dppsinite_kamani@nug.bg
телефон:
0035944624632

Началната точка на този сравнително труден, но добре обозначен туристически маршрут,

е Информационно-посетителският център на Природен парк “Сините камъни”. Оттук се поема по историческата Хайдушка пътека, която стръмно се изкачва към Сливенския Балкан. Тя е неравна, на места има сериозна денивелация, вие се през могъщи широколистни гори от габър, бук и дъб и като цяло представлява хубава метафора на българското национално-освободително движение, с което е неразривно свързана.

По времето, по което Сливен е прочут като Градът на стоте войводи и е един от най-големите революционни центрове на територията на днешна България, Хайдушката пътека е служила на борците за независимост като удобен маршрут за светкавични набези срещу османски политически и икономически пунктове и бързо изтегляне към планината.

В днешни дни Хайдушката пътека е най-удобното трасе за достигане от Сливен до емблематичната местност Карандила - една от най-красивите в Източна Стара планина.

Следвайки живописния маршрут, избралите този преход туристи достигат до пещерата Футула и едноименния водопад със скок от десет метра. Това е едно от най-красивите места по поречието на Равна река, разположено на запад от връх Малка Чаталка (1000 метра надморска височина) и южно от чешмата на Златко чорбаджи.

Маршрутът продължава към Карандила, минавайки в непосредствена близост до Керемидената къшла (преди векове ”къшла“ се използва в смисъл на зимна кошара; Керемидената къшла е използвана дълги години за убежище на хайдутски чети) и пещерата Змееви дупки. В близост до тях е разположен кът за отдих, който можете да използвате за почивка, имайки предвид, че ви предстои сравнително сериозно изкачване.

Карандила е най-посещаваната местност в целия Сливенски Балкан. Тя се намира на около 1050 м н.в., сред високи, почти непристъпни скални върхове. На територията й е изградена отлична инфраструктура с изкуствено езеро, спортни съоръжения, хотели и ресторанти. През последните години дирекцията на Природен парк “Сините камъни” разработва и алтернативни забавления за посетителите, като полети с делтапланер. Местността предлага изключително красиви панорами към околните старопланински върхове, Сливенското поле и Манастирските възвишения.

Преходът продължава към местността Равна река, живописно закътана между стръмни чукари, букови гори и високопланински поляни. Тя също има сериозно значение в историческо отношение, тъй като е била още един от сборните пунктове на хайдушките чети. Тук е загинал родолюбецът Златко чорбаджи, а през 1875 година четата на Стоил войвода е водила сражения срещу османска потеря.

Оттук до изходната точка на маршрута се стига през Гунчов извор, бликащ изпод вековен бук. Това е поредната местност, свързана със славните времена на народоосвободителните борби. Кръстена е на Гунчо войвода, един от най-смелите революционери от 60-те години на XIX век. Последната част от прехода е лека и приятна.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - местност Карандила - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - местност Карандила - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - местност Карандила - Снимка 3