3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - Моллова кория

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен
имейл:
телефон:
0035944624632

Изходната точка на образователния маршрут се намира в Моллова кория, разположена в подножието на живописните Сини камъни. Най-лесният начин да се стигне до местността е като се тръгне от "Града на стоте войводи" към село Ичера по асфалтовия път.

Моллова кория се намира на около 8 километра от Сливен. Кръстена е на Хаджи Молла - един от големите собственици на гори в района преди векове. Местността е начален или краен пункт за множество туристически излети.

“Образователната екологична пътека” предлага на туристите неизчерпаемо богатство от разнообразие на флората и фауната. Сред растителните видове най-редки са нежен и морав лопен, начленен салеп, бодлива камбанка, черно изтравниче, блатно петльово перо. От животинските се отличават дъждовникът, широкоопашатата костенурка, скалният орел и бухалът.

Впечатляващо е и културно-историческото значение на областта. На запад от Кушбунарска река, в подножието на скален рид, се намират останките на “крепост с кюпя”, в близост до която са останките на средновековна църква, а недалеч се извисява скалният феномен Бъчвата с руините на наблюдателница на върха.

В самото начало на маршрута е поставена информационна табела, от която туристите могат да научат много любопитни подробности за Природен парк “Сините камъни” - екологична ниша, обитавана от повече от 1000 растителни вида, 1100 насекоми и 244 представители на животинското царство.

Трасето навлиза в красива широколистна гора. Тук са поставени още две информационни табла - “Животът на Земята” и “Миналото на Земята”, запознаващи туристите с историята на нашата планета от създаването й преди около 4,5 милиарда години, през появата на първите живи организми до хомо сапиенс.

Маршрутът достига до коларски път и продължава по него на североизток, предлагайки възможност да се запознаете с огромното растително и животинско разнообразие на района. Скоро се озоваваме на малък мост, край който е поставена информационна табела, разкриваща тайните на кръговрата на химичните вещества в природата.

Маршрутът продължава на запад, като след десет минути достига поляна, която през пролетта е покрита с красиви цветя. Тук е изграден заслон, където може да си починете, наслаждавайки се на впечатляващите гледки към Сините камъни. По маркировката се добираме до ново табло, даващо информация за редките, застрашени и защитени растителни и животински видове в района.

След още десет минути туристите могат да се насладят на красивата гледка към скалния феномен Калоянови кули. Образователната екологична пътека завършва наблизо - при заслон, край който има извор със студена планинска вода. Оттук до местността Карандила се стига по маркирана в червено пътека.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Моллова кория - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Моллова кория - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Моллова кория - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Моллова кория - Снимка 4