3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - Слънчевата поляна

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен
имейл:
dppsinite_kamani@nug.bg
телефон:
0035944624632

Този маршрут започва от Туристическо-информационния център към дирекцията на Природен парк “Сините камъни”. От него се поема по Хайдушката пътека, изкачваща се стръмно в северна посока към емблематични за национално-освободителното движение местности. Трасето минава през вековни широколистни гори и пази спомени за безброй подвизи на български чети, откъдето идва и името й.

В непосредствена близост до пътеката е Керемидената къшла, както и пещерата Змееви дупки, също така свързани с борбите за независимост. Те неведнъж са приютявали чети от Града на стоте войводи. Тук е изграден заслон, който може да послужи за отдих или убежище при внезапно влошаване на метеорологичните условия.

От Керемидената къшла следва най-сериозното изкачване по маршрута, водещо до местността Карандила (1050 метра надморска височина), в която са изградени много почивни станции, спортни съоръжения и изкуствено езеро. Тя предлага страхотни панорами към отвесните скали в околността, Сливенското поле, околните старопланински върхове и Манастирските възвишения.

Преходът продължава към Кушбунар (от турски ”Птичи кладенец“), разположен сред вековна букова гора. Изворът, чието име носи местността, е известен с лековитите си качества и е познат още от тракийска древност. По време на османската власт по българските земи той печели голяма популярност. Дори летописецът Махмуд Герей разказва за Кушбунар във връзка с посещението на кримския султан Селим Герей през 1702 година, когато той търсил тук чудотворно изцеление. Местността е едно от многобройните хайдушки сборища в Сливенския Балкан. Тук са намирали убежище Злати Кокарчоолу, Кара Колю, Никола Аджема, Панайот Хитов и Хаджи Димитър, че дори и апостолът на свободата Васил Левски, когато е знаменосец в четата на Панайот Хитов.

В местността е изграден и детският кът “Кълвача”, където малчуганите между 4 и 15 години могат да се запознаят теоретично и на живо с голямото разнообразие на флората и фауната в района.

Преходът продължава към местността Харамията, която в миналото също е била позната с извора си, превърнал се в хайдушко сборище. В момента там е изградена каменна чешма. Съвсем наблизо се намира и следващата спирка по маршрута - Гунчов извор, разположен в на река Равна и кръстен на един от славните сливенски революционери - Гунчо войвода.

Оттук покрай водопада Футула и едноименната пещера се достига до Слънчевата поляна, разположена в непосредствена близост до емблематичната Карандила. Слизането до изходната точка става чрез лифта. Преходът не е с особено високо ниво на трудност, но в зависимост от нагласите на туристите може да бъде разделен на две, с нощувка на палатки в местността Харамията.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Слънчевата поляна - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Слънчевата поляна - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Слънчевата поляна - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Слънчевата поляна - Снимка 4 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Слънчевата поляна - Снимка 5