3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Сливен - Тодорово аязмо

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, 5, ул. Симеон Табаков
имейл:
телефон:
0035944662961

Първата спирка по този живописен маршрут е къщата музей “Сливенски бит”( ул. „Симеон Табаков” № 5), представяща пред посетителите характерните за Града на стоте войводи и околностите му начин на живот и архитектура в епохата на Българското възраждане. Сбирката е устроена така, че да запознае туристите в детайли с заможните занаятчии района на източния Подбалкан - едни от най-будните хора в Османската империя през XIX век, превърнали се в символ на предприемчивостта и прогреса.

От къщата музей маршрутът продължава към местността Селището, като се минава покрай още едно красноречиво доказателство за предприемчивостта на местните хора - първата създадена на територията на Балканския полуостров текстилна фабрика, основана през 1835 година от Добри Желязков. В момента сградата е превърната в Национален музей на текстила, който също можете да посетите при желание (намира се на адрес: пл. Стоил войвода 3).

Преходът продължава на север по шосе, което след около половин час (приблизително 2 километра) извежда до моста в местността Селището. Тук трасето се отклонява от асфалтовия път и тръгва надясно, следвайки отлично разпознаваемата и обозначена пътека за Долапите. Маршрутът ни води през овощни градини, които са особено красиви през пролетта, когато дърветата са отрупани с цвят. След плавно изкачване се озоваваме на билото в местността Гаговец.

Непосредствено вдясно можете да разгледате останките на крепостта Маринино градище, след което се продължава на северозапад, като пътеката минава през хубава смесена гора. След това последователно пресичаме брезова и габърова гора, за да достигнем до живописната чешма Бялата вода. Край нея е изграден кът за отдих, където можете да си починете сред красивата природа.

Маршрутът продължава на запад, по пътеката за Костова чешма и местността Каракютюк, разположена на 8 километра от Сливен, в подножието на връх Българка (1181 метра надморска височина). Тук е изградена наблюдателница за птици, от която можете да се насладите на огромното орнитоложко разнообразие на района. Особено впечатляващи са грабливите птици, сред които и редките египетски лешояд, обикновен и белоопашат мишелов, голям и малък ястреб...

На връщане можете да разнообразите маршрута, като от Бялата вода поемете на юг по стария път, който е свързвал село Раково със Сливен. Той следва течението на река Манастирска и живописно се “промушва” между мощни дъбове. Видовото разнообразие на околната гора е впечатляващо - диви череши и круши, леска, клен... Когато почти достига вилната зона на Сливен, пътят минава покрай останките на средновековния манастир “Свети Спас”. Десетина минути след началото на вилната зона се озоваваме пред Тодоровото аязмо, което е на по-малко от половин час път от Града на стоте войводи.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Тодорово аязмо - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Тодорово аязмо - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Тодорово аязмо - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Сливен - Тодорово аязмо - Снимка 4