3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Търсачи на силни усещания

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, сп. Дюлева река
имейл:
телефон:
0035944662961

Изходната точка на този преход, кръстен твърде сполучливо “Маршрут за търсачи на силни усещания”, е спирка “Дюлева река”. От нея се тръгва по хубав коларски път и се пресича реката, след което се достига до шосето, водещо до въжената линия край Информационно-посетителския център на Природен парк “Сините камъни”. Можете да изберете един от двата варианта - или да се качите с лифта или да минете пеша по пътека “Улея” и шосето покрай хижа “Петрол”. Така или иначе и в двата случая целта е туристическия комплекс в местността Карандила.

Всъщност, напълно реална е и възможността да стигнете до нея по Хайдушката пътека. Ако тръгнете по този маршрут, ще можете да се насладите най-пълно на красотите на Сливенския Балкан. В началото на пътеката е построен паметник, посветен на българските алпинисти, загинали в Хиндукуш през 1971 година. След около час сравнително плавно изкачване се достига местността Превала, където, край свързаните с национално-освободителното ни движение Керемидена къшла и пещера Змееви дупки, е построен заслон.

При желание можете да си починете и да се насладите на красотите на Превала, преди да продължите през смесена гора от горун и габър към природната забележителност Марьова скала. На 200 метра от мястото, на което пътеката прави остър завой, пресичайки един поток, се намират скалните образувания Жачето и Камилата. Преходът до местността Карандила е приятен и сравнително лек, а трасето е обозначена с хубава и ясно различима маркировка.

В непосредствена близост до туристическия комплекс “Карандила”, в долината на Кушбунарската река, се издига интересна скала с крушовидна форма. Освен като природна забележителност, тя е известна и на любителите на историята, тъй като през 1860 година край нея четата на Панайот Хитов води сражение с османска потеря. Съвсем наблизо се издигат и Високите източни скали, които се явяват крайната точка на прехода. Сред тях са създадени множество алпийски маршрути с различна степен на трудност, така че туристи с разнообразна степен на подготовка могат да получат високи нива на адреналин и да се порадват на Сливенския Балкан по един по-екстремен начин.

На връщане също можете да избирате между няколкото вече споменати варианта. Има възможност обаче и да пренощувате в някоя от многобройните бази в местността Карандила, а на следващия ден да продължите по направлението Равна река - Мочурите - Долапите - Маринино градище - Селището, което ще ви изведе отново в град Сливен.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Търсачи на силни усещания - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Търсачи на силни усещания - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Търсачи на силни усещания - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Търсачи на силни усещания - Снимка 4 Сливен - Забележителност Маршрут Търсачи на силни усещания - Снимка 5 Сливен - Забележителност Маршрут Търсачи на силни усещания - Снимка 6