3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Църква Света Богородица ...

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, 19, ул. Св. св. Кир...
имейл:
телефон:
00359888600132

Изходната точка на този своеобразен религиозен маршрут е църквата “Света Богородица” (улица ”Св. св. Кирил и Методий“ 19), построена в края на XIX век по италиански проект. В миналото тя е представлявала сърцето на “Делибалта” - една от махалите, образуващи историческия център на Сливен. Храма има характерен градеж от айтоски камък и бигор, а иконостасът му е дело на майстор от Тревненската дърворезбарска школа, вероятно Папавитанови Йоаникий. Църквата е паметник на културата и безспорно е интересен обект за туристически посещения.

Следващата спирка по трасето отново е духовно средище - църквата “Света София” (улица ”Добри Войвода“ 23), която също е паметник на културата. За нея има данни още от VII век, но в сегашния си вид е от 1830 година. Архитектурата й е много по-различна от традиционната за Възраждането. Тя представлява масивна еднокорабна едноабсидна засводена базилика, чиято западна част е удължена при споменатото мащабно реставриране. Куполът пък е особено оригинален - представлява съчетание от две части с различни очертания, разделени от профилиран корниз. Фасадата и изобщо цялата архитектура се характеризира с простота и мащабност.

Оттук се насочваме към площад “Хаджи Димитър”, където през 1831 година е построена църквата “Свети Димитър”. Вероятните майстори на трикорабната псевдобазилика са от Брациговската строителна школа. Църквата е съобразена с класическите правила на възрожденската архитектура. Особено силно впечатление правят майсторски изографисаните тавани и красивите капители, украсени с растителни и геометрични мотиви. Иконостасът също е изработен много изящно, резбите са с висок релеф, с растителни мотиви, характерни за Дебърската резбарска школа.

Последната дестинация по маршрута е църквата “Свети Николай Чудотворец” (улица “Московска“ 17), построена през 1834 година върху по-стар храм. Градежът е масивен, дърворезбите са изключително богати и изящни. Това важи и за стенописите. Много интересно е външното оформление на предверието. Пропорциите и разчленението на фасадата придават на сградата ренесансово спокойствие и момуненталност. През Възраждането в църквата е съществувало взаимоучително училище.

Маршрутът е лек и приятен, подходящ е за почитатели на историята и хора с интереси в областта на религиозния туризъм. Дава реална представа за християнското минало и настояще на Сливен и региона и може да бъде съчетан с посещение на различни други туристически обекти на територията на Града на стоте войводи.

  • Маршрути
  • Църкви
Сливен - Забележителност Маршрут Църква Света Богородица - Църква Свети Николай - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Църква Света Богородица - Църква Свети Николай - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Църква Света Богородица - Църква Свети Николай - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Църква Света Богородица - Църква Свети Николай - Снимка 4