3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Часовникова кула - памет...

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен, бул. Хаджи Димитър
имейл:
телефон:
00359888600132

Изходната точка на този дълъг, но много приятен маршрут е часовниковата кула, издигаща се край 5-то СОУ “Пейо Яворов”. Построена в началото на XIX век, тя е била използвана и като наблюдателница за пожари, а в момента е една от големите туристически атракции на Сливен. От нея трасето поема на север, за да ни отведе до къщата музей на сливенския бит през XIX век (улица ”Симеон Табаков“ 5). Сградата е строена преди 200 години и всъщност представлява комплекс от две къщи, в които се помещават експозиции, представящи традиционния начин на живот на сливналии през Възраждането и промените, настъпили в него в резултат на засиленото западно влияние след Освобождението.

Наблизо (улица ”Места“ 5) се намира и къщата музей на големия поет и композитор Добри Чинтулов, автор на най-популярните химни на освободителното движение. Къщата е издържана в типично възрожденски стил. Бързо се стига и до следващата спирка по маршрута ни - Музеят на текстилната индустрия (улица ”Стоил войвода“ 3), където са представени ръчната и фабрична обработка на текстила, в която сливенските предприемачи са пионери през XIX век.

След като разгледаме музея, маршрутът ни отвежда в южна посока по живописни малки улички до булевард “Цар Освободител”, където се намира Художествената галерия “Димитър Добротич”. Сградата е паметник на културата, строен в началото на ХХ век и помещава постоянна експозиция на чуждестранно изкуство с над 300 експоната, включително картини на Кандински, Реноар и Пикасо.

Поредната ни спирка е Историческият музей, разположен в непосредствена близост (булевард ”Цар Освободител“ 18). Сградата е строена в годините около Освобождението от тревненския майстор Кольо Ганчев. В няколкото й зали са изложени огромно количество експонати, свързани с историята на Сливен и особено с участието му в освободителните борби и възхода през Възраждането. Оттук се насочваме към Регионалната библиотека “Сава Доброплодни”, намираща се на улица “Никола Карев” 1, която има внушителна колекция от старопечатни книги от XIX век.

Постоянните експозиции “Християнско изкуство” и “Съвременно българско изкуство” можем да разгледаме в разположената в непосредствена близост зала “Сирак Скитник”. Оттук се насочваме към една от най-красивите стари сгради в Сливен - къщата музей на доктор Миркович. Тук можете да се запознаете с постоянната експозиция “Старият Сливен”, открита през 1974 година.

Следва посещение на последната дестинация по маршрута - площад “Хаджи Димитър” и разположения на него паметник на бележития войвода. Постаментът го представя в цял ръст, като в основите му са поставени бюстовете на други прочути и заслужили уважение българи, родени в Сливен.

  • Маршрути
Сливен - Забележителност Маршрут Часовникова кула - паметник Хаджи Димитър - Снимка 1 Сливен - Забележителност Маршрут Часовникова кула - паметник Хаджи Димитър - Снимка 2 Сливен - Забележителност Маршрут Часовникова кула - паметник Хаджи Димитър - Снимка 3 Сливен - Забележителност Маршрут Часовникова кула - паметник Хаджи Димитър - Снимка 4 Сливен - Забележителност Маршрут Часовникова кула - паметник Хаджи Димитър - Снимка 5