3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Пътека на здравето - Сливен

Price comment  Цена:
адрес:
Сливен
имейл:
dppsinite_kamani@nug.bg
телефон:
0035944624632

“Пътека на здравето” е изградена с цел да помогне на незрящите хора и останалите туристи с физически увреждания да се почувстват пълноценни и да могат да се насладят на красивата природа на Сливенския Балкан. Тя се намира в местността Абланово, разположена само на около час път от Града на стоте войводи. Достъпът до изходната й точка е много лесен, тъй като до там стига шосето от Сливен през местността Селището за разсадник “Абланово”.

Маршрутът започва западно от изградения край разсадника кът за отдих. В самото начало на “Пътека на здравето” е поставена обозначителна табела на брайлово писмо. На нея е синтезирана всичката важна информация за района. Средната надморска височина на пътеката е 400 метра, равнинната част от маршрута е с дължина малко по-малко от половин километър (485 м), а тази, при която има денивелация - 180 метра.

Ширината е два метра, а от двете страни на пътеката са поставени контрастно оцветени бордюри с височина 15 сантиметра. Информационната табела дава подробни сведения и за изградените по протежение на “Пътека на здравето” спортни съоръжения, кътове за отдих, опознавателни табла, описващи флората и фауната на региона и тези, поставени за трениране на зрението на туристите, които имат проблеми с него.

По протежението на маршрута са поставени уреди за обща физическа подготовка - висилки, успоредки, греди и така наречената “лежаща” стълба. Всяко от спортните съоръжения е обозначено с табло, даващо информация за препоръчителните натоварвания за различните групи инвалидност. Упражненията способстват възстановяването на двигателните способности и цялостното укрепване на организма. Уредите са достъпни за хора с различни увреждания от всички възрастови групи и в разнообразно здравословно състояние. За постигането на по-добри резултати от прехода по “Пътека на здравето” и физическите упражнения допринасят чистият въздух и здравословният полупланински климат.

Дирекцията на Природен парк “Сините камъни” осигурява специалисти, които, при желание от страна на туристите, могат да им помогнат относно обогатяването на знанията за околната среда и историята на местността. А по протежение на “Пътека на здравето” определено има какво да се види, особено ако вземем под внимание факта, че през вече далечната 1888 година в Абланово е създаден един от първите разсадници на територията на новоосвободена България.

Дори и незрящите туристи могат да се насладят пълноценно на природата - песните на пойните птици, изобилието от ароматни билки, мирисът на мамонтовото дърво, белия бор и липите казват всичко... А изградените по протежение на трасето беседки, пейки и маси определено помагат да се почувства единение с природата...

  • Екопътека
  • Маршрути
Сливен - Забележителност Пътека на здравето - Сливен - Снимка 1 Сливен - Забележителност Пътека на здравето - Сливен - Снимка 2 Сливен - Забележителност Пътека на здравето - Сливен - Снимка 3