3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Сливен - Регионален исторически ...

Price comment  Цена:
1
адрес:
Сливен, 18, бул. Цар Освобо...
имейл:
museum_sl@abv.bg
телефон:
+35944622495

Основите на музейното дело в Сливен се поставят още в периода на българското Възраждане, когато родолюбиви и патриотично настроени сливенци, събират паметници от времето на Средновековната българска държава. Организираното начало на музейното дело се поставя непосредствено след Освобождението на града от турско робство, когато на 14 февруари 1878г. е основан Комитет на Московското етнографско общество в Сливен.

Регионалният исторически музей в Сливен се помещава в красива сграда на главната улица на града. Той е една от най-старите институции в Сливен. Основан е през 1913 година като читалищен музей към читалище „Зора”. Обновената експозиция на музея "Съкровища - музей - памет" е открита на 12 май 2008 г. по случай 130 години от началото на музейното дело и 95 години от основаването на музея в Сливен. В изложбата са включени оригинални паметници от фонда на музея, някои от които със световно значение и свързани с живота на населението от Сливенския край от неолита до наши дни.

В залите на първия етаж са представени мраморна и бронзова пластика от римско време, предмети и накити от кост от античността до средновековието. Един от най-значимите археологически паметници е надписът върху постамент в чест на бог Зевс. В колекцията оръдия на труда са показани занаятчийски инструменти, земеделски сечива, използвани през античността и средновековието. На втория етаж е изложена колекция от накити и съдове от кована мед. Уникална е колекцията от възрожденско оръжие - сабята на Панайот Хитов, ятагани, кремъчен механизъм, различни видове огнестрелно оръжие. На последния етаж са показани находките от т.нар. "Долина на тракийските царе", открити през лятото на 2007 г. от археологическата експедиция, ръководена от прочутия д-р Георги Китов. Експонирани са луксозни керамични съдове, гробни дарове, украса за конска амуниция, амфори и др. С най-висока художествена стойност са двата сребърни ритона.

Регионалният исторически музей в Сливен включва и следните обекти : Kъща музей „Хаджи Димитър”, Kъща музей „Сливенски бит”, Музейна сбирка „Добри Чинтулов”, Ранновизантийска и средновековна крепост ”Туида”.

Музеят почива в неделя. Беседите на български се заплащат по 5 лв. През делничните дни има обедна почивка между 12 и 14ч.

Работно време: 09:00 до 17:00

Сливен - Забележителност Сливен - Регионален исторически музей - Снимка 1 Сливен - Забележителност Сливен - Регионален исторически музей - Снимка 2 Сливен - Забележителност Сливен - Регионален исторически музей - Снимка 3 Сливен - Забележителност Сливен - Регионален исторически музей - Снимка 4 Сливен - Забележителност Сливен - Регионален исторически музей - Снимка 5 Сливен - Забележителност Сливен - Регионален исторически музей - Снимка 6