3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Хаджи Димитър Сливен

Price comment  Цена:
1
адрес:
Сливен, 2, ул. Асенова
имейл:
museum_sl@abv.bg
телефон:
+35944622496

В края на XVIII в. в сливенския квартал "Клуцохор" е построена къщата на рода Асенови, където на 10 май 1840 г. се ражда големият бунтар - легендарният войвода Хаджи Димитър.

Тук през 1935 г. е открита първата музейна сбирка, която през 1955 г. прераства в експозиция.

Родният дом на революционера е малка, едноетажна, несиметрична къща с дървен чардак, с архитектурните белези на ранното Възраждане. Днес къщата се намира сред красив озеленен двор.

Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът и типичната сливенска винарска изба. В музейния комплекс е включен и ханът на Хаджи Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийница.

На втория етаж е представена обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които през 1868 г. повеждат чета от бунтовници, за да вдигнат народа на въстание срещу османците. В това въстание те дават своя живот за свободата на България. Експозицията е с модерно, съвременно решение, в която са включени фотоси, предмети от бита, оръжия, точна възстановка на четническа униформа, копие на знамето на четата на Стефан Караджа.

В къщата се предлага обиколка с екскурзовод и беседа, а в павилион на входа се продават информационни материали и сувенири. Предлагат се и аудио беседи на английски език.

Работно време: 09:00 до 17:00

Сливен - Забележителност Хаджи Димитър Сливен - Снимка 1 Сливен - Забележителност Хаджи Димитър Сливен - Снимка 2 Сливен - Забележителност Хаджи Димитър Сливен - Снимка 3